Mugoša: Politički akteri da vode borbu na nivou političkog dijaloga, ne pritiskom na rad institucija
Nikola Mugoša

Mugoša: Politički akteri da vode borbu na nivou političkog dijaloga, ne pritiskom na rad institucija

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu nosioca izborne liste “Građanska akcija“ Božidara Vujičića iz Budve podnijetu protiv predsjednika Državne izborne komisije Nikole Mugoše i dijela članova DIK-a - Damira Suljevića, Milana Marovića, Milisava Ćorića, kao i zamjenika članova Nikole Angelovskog i Miloša Giljena. Krivična prijava je odbačena i protiv predsjednika i članova Opštinske izborne komisije Budva, navodi se u saopštenju Državne izborne komisije.

U krivičnoj prijavi koju je SDT odbacio, Vujičić je kako navode iz DIK-a naveo da su predsjednik i članovi Državne izborne komisije zloupotrijebili službeni položaj glasajući za odbacivanje prigovora koji je Vujučić podnio na odluku Opštinske izborne komisije Budva koja je utvrdila konačne rezultate izbora za odbornike održanih 23. oktobra 2023. godine.

U odgovoru na krivičnu prijavu predsjednik i članovi DIK-a protiv kojih je podnesena krivična prijava pozvali su se kako je pojašnjeno na Zakon o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da se prigovor može podnijeti zbog povrede biračkog prava u toku izbora, a da se Ustavni sud odredio da pojam “u toku izbora“ obuhvata momenat do utvrđivanja konačnih rezultata izbora.

Kako je OIK Budva utvrdila konačne rezultate izbora, predsjednik i dio članova DIK-a smatrali su da prigovor na tu odluku OIK Budva nije dozvoljen. SDT je u Rješenju o odbacivanju krivične prijave naveo da je Ustavni sud ovakav stav na koji su se pozvali predsjednik i članovi DIK-a zauzeo u više odluka, te da je saglasno članu 3 Zakona o Ustavnom sudu svako dužan da poštuje odluke Ustavnog suda.

“Rad Državne izborne komisije podložan je sudu javnosti. Ipak, podnošenje krivičnih prijava zbog nezadovoljstva odlukama izborne administracije svojevrstan je politički i institucionalni pritisak. Pozivam političke aktere da svoje političke i ideološke ciljeve ostvaruju na demokratski način legitimnim metodama političke borbe, a ne pokušajem pritiska na članove organa za sprovođenje izbora“, kazao je Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.