Rusija objavila da je zauzela grad Soledar: Prekretnica u ratu ili kraj teške faze za Moskvu?
Ilustracija

Rusija objavila da je zauzela grad Soledar: Prekretnica u ratu ili kraj teške faze za Moskvu?

Rusija je objavila da su njene snage zauzele grad Soledar na istoku Ukrajine nakon višemjesečne bitke.

Kako prenosi BBC, Moskva je zauzimanje Soledara, poznatog po rudnicima soli, označila kao važan korak u ofanzivi.

Ova pobjeda će ruskim trupama omogućiti da presjeku ukrajinske nabavne rute za obližnji Bahmut.

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Gana Maliar je ranije izjavila da ukrajinske snage uspijevaju da se suprotstave ruskoj ofanzivi “visokog intenziteta“ u Soledaru.

Bitka za Soledar je jedna od najkrvavijih od početka rata 24. februara 2022.

Regionalni guverner Pavlo Kirilenko je izjavio u četvrtak da je 559 civila, među kojima je 15 djece, ostalo u gradu i da ne mogu biti evakuisani.

Portparol istočne komande ukrajinske vojske Serhij Čerevatji je rekao da je Rusija poslala svoje najbolje plaćenike i najelitnije trupe da se bore u Soledaru.

Iako pojedini analitičari umanjuju značaj pada Soledara, očekuje se da će Moskva to obijležiti kao prekretnicu, nakon nekoliko mjeseci neuspjeha na frontu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.