Grupa kongresmena traži od Bajdena da protjera Bolsonara iz SAD
Žair Bolsonaro

Grupa kongresmena traži od Bajdena da protjera Bolsonara iz SAD

Grupa od 41 poslanika iz Demokratske stranke u američkom Kongresu zatražilo je od predsjednika SAD Džozefa Bajdena da povuče vizu bivšem ekstremno desničarskom predsjedniku Brazila Žairu Bolsonaru, koji se nalazi u Floridi.

“Ne smijemo da dozvolimo Bolsonaru ili bilo kojem drugom bivšem brazilskom zvaničniku da nađe utočište u SAD kako bi izbjegao pravdu za bilo koji mogući zločin počinjen tokom mandata“, navodi se u otvorenom pismu, upućenom u četvrtak predsjedniku SAD.

Oni takođe pozivaju američku vladu da “u potpunosti sarađuje sa istragom brazilske vlade, ako se to traži od SAD“ i da provjeri pravni status Bolsonara, koji je na američku teritoriju stigao kao predsjednik države.

Poslanici su pozvali Ministarstvo pravde da istraži moguću “podršku ili finansiranje“ iz SAD za događaje 8. januara u Braziliji, gdje su pristalice ekstremne desnice u upale u državne institucije.

Taj upad podsjeća na napad na Kapitol 6. januara 2021. pristalica bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Bolsonaro je otišao u Floridu dva dana prije isteka svog mandata, da bi bojkotovao inauguraciju novog ljevičarskog predsjednika Luisa Inasija Lule da Silve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.