Popović Samardžić: Male boginje među najzaraznijim bolestima, najopasnije za mlađe od pet godina
Milena Popović Samardžić

Popović Samardžić: Male boginje među najzaraznijim bolestima, najopasnije za mlađe od pet godina

Male boginje (morbili) jedna su od najzaraznijih bolesti- samo jedna inficirana osoba virus će prenijeti na 12-18 osjetljivih osoba, kazala je predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić. Ističe da su male boginje najopasnije po djecu mlađu od pet godina, jer u tom uzrastu izazivaju najviše komplikacija

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), česte ciklične epidemije morbila odnosile su, prije uvođenja vakcine, čak 2,6 miliona života godišnje.

"Nakon uvođenja MMR vakcine broj smrtnih slučajeva smanjio se za 73% u periodu od 2000. do 2018. godine. Procijenjeno je da je vakcinacijom protiv malih boginja u ovom periodu prevenirano 23,2 miliona smtrnih slučajeva. Međutim efekti vakcinacije MMR vakcinom zavise od obuhvata. Zahvaljujući vakcinaciji broj smrtnih slučajeva od malih boginja pao je sa 1.070.000 u 2000. godini na 60.700 u 2020. godini (izvor WHO)", napisala je  Popović Samardžić u Fejsbuk objavi. 

Pojašnjava da su male boginje su respiratorna infekcija. Virus se prenosi direktnim kontaktom i vazduhom.

"Dakle, kašljem, kijanjem, govorom izbacuju se partikule koje sadrže virus. Te partikule, koje onda udišemo, održavaju su u vazduhu čak i dva sata. Dovoljno je da prođete kroz hodnik ili zatvoren prostor u kom je boravila osoba koja je inficirana, a koja to još uvijek ne zna ili nije prepoznala, jer je osoba zarazna 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja ospe, i da udahnete ove partikule koje sadrže virus", ističe doktorka.

Dodaje da se virus nalazi u nosu i grlu, zato se testiranje vrši uzimanjem brisa grla i nazofaringsa, kao kod COVID-a.

"Pored toga, ljekar će uzeti i krv kako bi utvrdio nivo IgM antitijela, koje će vrlo vjerovatno ponoviti i dva puta", navodi  Popović Samardžić.

Ospa je karakteristična - crvene, ravne promjene koje počinju na licu i iza uha, a onda se u narednim danima šire ka trupu i ekstremitetima. Ospi prethodi curenje nosa, visoka temperatura, kašljucanje, konjuktivitis (crvene i suzne oči).

"Male boginje najopasnije su po djecu mlađu od pet godina jer u tom uzrastu izazivaju najviše komplikacija. Komplikacije se dešavaju kod 30% inficirane djece. Najčešće komplikacije su teške upale uha, teške upale pluća, encefalitis (upala mozga) i stanje koje se razvija 7-25 godina nakon infekcije malih boginja koje izaziva sigurnu smrt je subakutni sklerozirajući panencefalitis, teško stanje zapaljenja mozga", ističe doktorka. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.