DPS će pokrenuti inicijativu za smjenu čelnika opština koji su ponizili sopstvenu državu

DPS će pokrenuti inicijativu za smjenu čelnika opština koji su ponizili sopstvenu državu

Demokratska partija socijalista pokrenuće inicijativu za smjenu svih šest čelnika crnogorskih opština koji su neprimjerenim, podaničkim stavom u državnoj instituciji Srbije, zloupotrijebili svoju javnu funkciju, ponizili sopstvenu državu i nanijeli veliku štetu njenom ugledu i dostojanstvu.

"Klub odbornika Evropski tim za Nikšić, čiji je glavni stožer naša partija, već je predao u proceduru takvu jednu inicijativu, a sjutra će po istom tom osnovu biti podnijeti i zahtjevi za smjenu predsjednika opština Berane i Mojkovac, Vuka Todorovića i Veska Delića, kao i protiv predsjednika skupština opština Danilovgrad, Herceg Novi i Tivat, Velimira Đokovića, Ivana Otovića i Miljana Markovića ", saopštili su iz DPS-a.

Objasnili su da su svi oni istupima na Odboru Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu demonstrirali nepoštovanje Ustava Crne Gore, povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, izdaju državnih interesa i urušavanje ugleda Crne Gore.

" Svojim poniznim i sluganskim odnosom prema institucijama i zvaničnim predstavnicima druge države pokazali su da su nedostojni javnih funkcija koje obavljaju. Zato očekujemo da svi politički subjekti koji deklarativno osuđuju ovakvo ponašanje i glasaju za smjenu pomenutih državnih funkcionera ", zaključili su u saopštenju.

prva reakcija stigla je juče i iz jedne od stranaka koja važi za prosrpsku - potpredsjednik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović reagovao je na navode Marka Kovačevića, predsjednika nikšićke opštine, da je Srbija matica svih Srba u Crnoj Gori i poručio da mu je, kao Srbinu iz Crne Gore, matica isključivo naša država.

"Svako ima pravo na izbor i lični osjećaj, ali ja kao građanin Crne Gore koji se izjašnjava kao Srbin i kao potpredsjednik Demokrata kažem, u svoje i u ime partije, da mi je i da nam je matica isključivo Crna Gora... Crna Gora je naša otadžbina, naša kolijevka i naš grob" naveo je, između ostalog, Krapović u reagovanju.

ZAHTJEVI ZA RAZRJEŠENJE

Prva inicijativa za razrješenje dostavljena je već juče - Evropski tim za Nikšić podnio je prijedlog da se razriješi predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević zbog, kako su naveli, nepoštovanja Ustava, povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta, izdaje državnih interesa, urušavanja ugleda Crne Gore i poniznog i sluganskog odnosa prema institucijama druge države.

"Svojim odlaskom i istupanjem u Odboru za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Republike Srbije Marko Kovačević je grubo uvrijedio i ponizio državu Crnu Goru, njen suverenitet i integritet, unizio crnogorske građane, ali i srpski narod kome pripada, a koji svojim činjenjima otuđuje od Crne Gore i daje mu predznak iseljenika i dijaspore Republike Srbije ", navedeno je, pored ostalog, u saopštenju kluba odbornika Evropskog tima za Nikšić.

Osim što su ponizno saopštili da im je Srbija matica, predsjednici više crnogorskih opština pohvalili su se u Beogradu kako su odmah nakon preuzimanja funkcije u svoje kabinete vratili trobojke, a izvijestili su ih i o realizovanim aktivnostima i budućim planovima, s fokusom na budući popis stanovništva u Crnoj Gori.

Iz mojkovačkog DPS-a juče su upozorili kako to što se dogodilo u Skupštini Srbije ne predstavlja slučajan ispad jednog ili više pojedinaca koji se nalaze na odgovornim funkcijama, već da je riječ o samo jednom od proizvoda operativnog i organizovanog djelovanja jedne političke strukture, koja vodi ka uništenju dostojanstva ove države i njenog naroda.

Oglasio se i opštinski odbor te partije u Danilovgradu uz ocjenu da aktuelni predsjednik te opštine Velimir Đoković nije dostojan funkcije.

- Zašto isticati zastavu države Srbije? Da li izazvati mržnju, ne priznavati svoju državu, a biti predsjednik Skupštine opštine? Ima li tu zdravog razuma, rodoljublja ili makar poštovanja prema precima i njihovim bitkama za ovo parče neba - zapitali su se oni.

Reagovao je i lider danilovgradskog ogranka Socijaldemokrata Radovan Radulović ističući kako je ostanak Đokovića na funkciji veća bruka od njegovog odlaska na raport u Beograd.

- Ovakvo ponašanje predsjednika SO Danilovgrad, ali i svih koji su zajedno sa njim pognuli glavu pred „Milicom zavetnicom“, ne može se okarakterisati nikako drugačije već kao izdaja ove zemlje i gaženje njenog Ustava - ocijenio je Radulović.

Izborna lista „SDP i Građani – Svim srcem za Danilovgrad“, takođe, pozvala je sve partije u lokalnom parlamentu da se pridruže inicijativi za smjenu Đokovića.

Iz Opštinskog odbora SD-a u Beranama pozvali su predstavnike Demokrata i „Evrope sad“ u tom gradu da se izjasne o ponašanju predsjednika Opštine Vuka Todorovića. Ocijenili su da ukoliko partije koje se deklarišu kao građanske „momentalno ne uskrate podršku koalicionom partneru i ne pozovu njihovog predstavnika na odgovornost, očigledno je da podržavaju i legitimišu ovaj čin“.

Iz Opštinskog odbora DPS-a u Tivtu saopšteno je kako je šest crnogorskih opština, zbog istupa svojih čelnika, stavljeno na stub srama.

- Na ovaj način, Marković je demonstrirao nepoštovanje Crne Gore, u kojoj prima funkcionersku platu, pa ga podsjećamo da je, uprkos njegovim manipulativnim govorima koji se odnose na ugroženost Srba, u ovom gradu godinama vladao međunacionalni i međuvjerski sklad - stoji u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.