Ustavni sud

"Na istoj sjednici skratiti mandat parlamentu i izabrati sudije Ustavnog suda"

Do sada je stiglo 25 prijava na konkurs za sudije Ustavnog suda. Rok ističe u ponoć, a listu kandidata utvrdiće u petak Ustavni odbor. Ono što slijedi je dijalog parlamentarnih partija, koji će inicirati predsjednica Skupštine.

Januar u Crnoj Gori počinje, sad već tradicionalno, pričom o parlamentarnom dijalogu. Iniciraće ga predsjednica Skupštine, Danijela Đurović, kako bi se, prije svega, deblokirao Ustavni sud. Rok za prijavu ističe u ponoć, a interesovanje, i pored dosadašnjih neuspjelih pokušaja, nikad veće.

U SNP-u nadaju se pozitivnom ishodu dijaloga.

"Mislim da smo svi dovoljno svjesni da moramo imati Ustavni sud u punom kapacitetu. Ostajemo potpuno privrženi tome problemu i daćemo dovoljan doprinos, kroz to što nudi predsjednica Skupštine, a što ćemo, na kraju krajeva i mi, kao poslanički klub, insistirati", kazao je Dragan Ivanović.

Jer od izbora sudija i deblokade Ustavnog suda zavise svi ostali procesi u državi, prije svega vanredni parlamentarni izbori, o kojima se sve češće priča.

Bojan Zeković iz SDP kaže da upravo zbog toga insistiraju, da ne bi imali situaciju kao sa lokalnim izborima.

"Da imamo konstituisane organe koji su važni za sprovođenje izbora, Ustavni sud je važniji od samih izbora", poručuje Zeković.

Da je to uslov svih uslova, saglasan je i premijer Dritan Abazović.

"Ovo je isto dobronamjerno, dok se ne izabere Ustavni sud, ne bi bilo dobro da idemo na izbore, jer ćemo imati situaciju sličnu Podgorici, Šavniku i tako dalje", kazao je Abazović.

Uslov raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora je skraćenje mandata Skupštini. A ko bi i na koji način mogao da raspusti parlament, Zeković i Abazović oprečno misle.

"Očekujem da će Abazović, nakon što je rekao da su pregovori oko formiranja Vlade završeni, a već je izglasano nepovjerenje njegovoj vladi, u skladu sa članom 74, član 4 Ustava inicirati skraćenje mandata Skupštini, kako bi se stvorili uslovi da se na istoj sjednici izaberu i sudije Ustavnog suda", ističe Zeković.

"Neki poslanici, koji su u punom svom mandatu, traže od Vlade u tehničkom mandatu da skrati mandat parlamentu koji je u punom mandatu. Ja se nekad čudim gdje mi živimo", kaže Abazović.

A živimo u državi gdje Ustavni sud od 13. septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje. Do sada na odlučivanje čeka više od 3.000 ustavnih žalbi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.