Crnogorska princeza došla kući
Altinaj Petrović Njegoš

Filmska rediteljka Altinaj Petrović Njegoš

Crnogorska princeza došla kući

Crnogorska princeza i filmska rediteljka Altinaj Petrović Njegoš nedavno je boravila u Crnoj Gori, gdje je započela pripreme za snimanje dokumentarca, u produkciji producentske kuće “Andromeda Pictures” sa Cetinja.

Ona je u ekskluzivnom razgovoru za Vikend novine istakla da će dokumentarac obuhvatiti dug period od 1989. godine i prvog susreta tada dvanaestogodišnje Francuskinje sa malenom balkanskom zemljom iz koje potiče njen otac, princ Nikola, pa sve do danas, dvije decenije kasnije, kada osjeća da je ovdje kod kuće.

Princeza rado provodi ljeta u Crnoj Gori, a ovoga puta to je neka vrsta radnog boravka, jer je odmor iskoristila da obiđe lokacije na kojima će u maju naredne godine početi snimanja.

"Moj postupak je prije svega umjetnički. Nijesam samo princeza koja traga za svojim identitetom, nego i rediteljka koja je u potrazi za filmom. Ne želim da pravim film o sebi, već da prikažem svoju sliku Crne Gore, da podijelim sa gledaocima svoje crnogorsko iskustvo, u kome je bilo i nekih smiješnih situacija. Nije riječ, dakle, o istorijskom filmu, već o porodičnoj drami u kojoj slijedim tok svoje istorije i sjećanja, a usput slikam važne događaje iz crnogorske prošlosti i sadašnjosti", ispričala je Altinaj Petrović Njegoš.

Sve je počelo 1989. godine jednim telefonskim pozivom. Crnogorska vlada je tražila od njenog oca kao princa nasljednika dozvolu da se u otadžbinu vrate posmrtni ostaci kralja Nikole, kraljice Milene i njihovih kćeri Ksenije i Vjere, sahranjenih u Italiji.

Povodom velike posmrtne ceremonije prvi put je došla u Crnu Goru. Imala je dvanaest godina i čekalo je veliko iznenađenje. Od obične djevojčice postala je crnogorska princeza.

Sve češće dolazi u zemlju iz koje potiče, puno drugačiju od zemlje u kojoj se rodila.

"Ja sam Crnogorka, ali istovremeno sam i Francuskinja. Odavde potičem, ali sam ovdje došla iz druge zemlje, druge kulture. Često se šalim pa kažem da sam jedna veoma prisna strankinja u vlastitoj domovini. Ta dvojnost, te dvije paralelne istorije, dva paralelna jezika, porijekla, kulture koje se prožimaju kroz moje biće i koje su obilježile moje odrastanje čine moje viđenje Crne Gore i poslužiće kao dvije međusobno različite, a jedinstvene niti u pletu intrigantne priče o Crnoj Gori“, kazala je ona između ostalog.

A kao protivteža bolnim i dramatičnim situacijama kroz koje je prošla poslužiće joj crnogorski humor. Vedar pristup daće filmu lakoću koju voli u mediteranskom duhu svog naroda.

Film, koji je za sada bez naslova, snimaće na više lokacija.

"Vratiću se na mjesta koja su me na neki način ponajviše odredila Cetinje, Crnogorsko primorje kakvo pamtim iz porodičnih ljetovanja sa propalim komunističkim hotelima. A naći će se tu i novi glamurozni hoteli, diskoteke... Snimaću na Ivanovim Koritima, na Žabljaku, Skadarskom jezeru. Za mene su ti crnogorski pejzaži zadivljujući. Na koju god stranu da okrenem kameru ne mogu da promašim“, pojasnila je ona.

Film koji je u potpunosti idejno zaokružila doživljava mnogo dublje od umjetničkog projekta kao ličnu katarzu.

(Izvor:CDM)