Vlada Holandije zabrinuta zbog zlatnih pasoša, podržali preporuku da ih Crna Gora ukine
Ilustracija

Vlada Holandije zabrinuta zbog zlatnih pasoša, podržali preporuku da ih Crna Gora ukine

Holandska vlada podržava preporuku Evropske komisije (EK) da Crna Gora ukine šemu ekonomskog državljanstva, ističući kako su saglasni sa stavom EK da zlatni pasoši nose rizike u pogledu bezbjednosti i korupcije i stoga ih treba izbjegavati. Ta konstatacija navedena je u Izvještaju Ministarstva inostranih poslova Holandije kojim se komentarišu nalazi Evropske komisije o liberalizaciji bezviznog režima za Zapadni Balkan.

Izvještaj je objavljen na sajtu holandskog parlamenta krajem prošle godine, a u tom dokumentu ističe se da ukoliko ovi programi dovedu do povećanog rizika po bezbjednost i javni red u evropskim državama članicama, to u budućnosti može biti razlog za suspenziju bezviznog režima. 

"Vlada Holandije je saglasna sa Komisijom da zlatni pasoši nose rizike u pogledu bezbjednosti i korupcije i stoga ih treba izbjegavati. Vlada dijeli stav Evropske komisije da (predložene) šeme zlatnog pasoša („šeme investitorskog državljanstva“) Albanije i Crne Gore predstavljaju veliku zabrinutost za EU", navodi se u Izvještaju Ministarstva inostranih poslova Holandije kojim se komentarišu nalazi Evropske komisije o liberalizaciji bezviznog režima za Zapadni Balkan

Kako se navodi, naročito u kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu, nepoželjno je da pojedinci mogu da zaobiđu evropske procedure za dobijanje vize za kratkoročni boravak kroz ove aranžmane.

"Ovo takođe nosi rizike u pogledu pranja novca, utaje poreza, itd. Zbog toga je od velike važnosti da zemlje koje primjenjuju ove šeme što prije preduzmu mjere da efektivno ukinu šeme pasoša za investitore i da se uzdrže od sistematskog davanja državljanstva kroz investicione šeme", stoji u izvještaju.

Poručuju da ukoliko ovi propisi dovedu do povećanog rizika po bezbjednost i javni red u evropskim državama članicama, to u budućnosti može biti razlog za suspenziju bezviznog režima za dotične zemlje.

U tom kontekstu, dalje se navodi, Vlada podržava preporuku Crnoj Gori da odmah ukine šemu za davanje pasoša investitorima, kao i preporuku Albaniji da se uzdrži od implementacije takve šeme.

Kako su poručili, Vlada će nastaviti da poziva Crnu Goru i Albaniju na ispunjavanje preporuka po ovom pitanju.

"Evropska komisija je, u skladu sa evropskim propisima Uredbom br. 2018/1806, odredila da Komisija mora da obezbjedi kontinuiranu usklađenost sa specifičnim kriterijumima koji su u osnovi odobravanja izuzeća od viza za dotične treće zemlje. Ova uredba takođe predviđa da Komisija o tome mora da izvještava najmanje jednom godišnje Evropski parlament i Savjet", navodi se u izvještaju.

Izvještaj Evropske komisije objavljen 5. decembra prošle godine, ispituje u kojoj mjeri Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina nastavljaju da ispunjavaju uslove za liberalizaciju viznog režima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.