Ilustracija

Javni funkcioneri i političari čestitali najradosniji hrišćanski praznik

"Badnji dan i Božić da nas ujedine u ljubavi, međusobnoj slozi i poštovanju"

Vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitke su uputili ministri i predsjednici partija.

Ministar javne uprave, Marash Dukaj, čestitao je Badnji dan i Božić svima koji slave po julijanskom kalendaru

"Božić je blagdan koji slavi ljubav, zajedništvo i razumijevanje među ljudima. U ime Ministarstva javne uprave, i u svoje ime, srećan Badnji dan i Božić, uz želju da proslavite sa porodicom, komšijama i dragim prijateljima, u zdravlju i dobrom raspoloženju. Neka i ovaj Božić bude podsticaj da razumijemo i podržavamo jedni druge, da naše različitosti budu naše bogatstvo, i da zajedno gradimo društvo napretka i demokratije", kazao je Dukaj.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković čestitao je Badnji dan i Božić građanima i građankama koji ovaj hrišćanski praznik slave po julijanskom kalendaru.

”Božić, kao najradosniji praznik u hrišćanskom svijetu, uvijek nas podsjeća na mir, zajedništvo i toleranciju, kao temeljne vrijednosti na kojima počiva naše društvo.  Vjerujem da će nam duhovna i humana poruka praznika Hristovog rođenja biti podstrek da njegujemo te vrijednosti, jer samo kao zajednica okupljena oko jedinstvenih ciljeva, možemo prevazići izazove u vremenu koje je pred nama.

Neka ovi blagi dani, kao simboli radosti i života, donesu blagostanje i napredak na svim životnim poljima i nadahnu nas slogom i uzajamnim poštovanjem, a naša srca i domove ispune ljubavlju i toplinom.

Sa željom da praznične dane provedete u krugu svojih najbližih u sreći, zdravlju i međusobnom razumijevanju i podijelite radost i dobro raspoloženje, čestitam vam Badnji dan i Božić”, naveo je Đurašković.

U ime Demokratske Crne Gore i svoje lično ime lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Joanikiju, episkopima, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima koji najradosniji hrišćanski praznik slave po Julijanskom kalendaru, Badnji dan i Božić, uz želju da najradosnije dane provedu u porodičnom miru, okupljeni i složni, pomireni i duhom obogaćeni.

”Badnjak će danas ogrijati mnoge domove širom Crne Gore, donijeti blagostanje i mir svima koji slave najradosniji hrišćanski praznik Božić. Univerzalne vrijednosti uvažavanja, opraštanja, zajedništva, solidarnosti i ljubavi podsjećaju da je duhovna izgradnja čovjeka njegova najveća pobjeda nad onim što su izazovi savremenog svijeta. Ovaj Božić dočekujemo još radosniji, spoznajući činjenicu da smo prije dvije godine uspjeli da sačuvamo slobodu vjeroispovijesti svih vjernika kao temeljnu vrijednost koju su nam u amanet ostavili naši preci. Sedmi januar, najsvetiji datum, ali ujedno i dan rodjenja blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija je svakako prilika da se prisjetimo i njega i njegovog ogromnog doprinosa duhovnoj obnovi svog naroda koju je sprovodio uvijek vodeći računa o našoj braći drugih vjera i uvijek čuvajući dostojanstvo naše kolijevke Crne Gore”, kazao je Bečić.

Pozvao je sve da ovi praznični dani budu dani pomirenja i oprosta, dani dobrog zdravlja, i da unesu radost i mir u sve domove, da budu dani ljubavi, sloge i napretka među svim vjernicima i građanima Crne Gore.

Božić je čestitao i Nikola Jovanović, predsjednik Skupštine opštine Budva.

“U ime Skupštine opštine Budva i u svoje lično ime najiskrenije želim da čestitam Badnji dan i najradosniji hrišćanski praznik Božić, Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, sveštenstvu Srpske Pravoslavne Crkve i svima koji slave Božić po julijanskom kalendaru. Neka nas ovaj najradosniji hrišćanski praznik sve okupi i okrepi u ljubavi, vjeri, nadi i zajedništvu. Neka ispuni naše domove toplinom i donese mir, blagostanje i napredak. Dužni smo da se na ovaj najradosniji  hrišćanski praznik podsjetimo vrijednosti kao što su nesebičnost, požrtvovanost, briga o drugima i praštanje. Želim vam da ove radosne trenutke provedete okruženi porodicom i prijateljima, ispunjeni ljubavlju, zdravljem i blagostanjem. Mir Božiji, Hristos se rodi!“, kazao je Jovanović.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović čestitao je patrijarhu Porfiriju,  mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve, Badnji dan i Božić.

“U ime Opštine Budva kao i svoje lično ime, čestitam vam Badnji dan i najradosniji hrišćanski praznik Božić, uz želju da nas ovaj sveti dan sve zajedno podsjeti i podstakne na zajedništvo, međusobno razumijevanje, poštovanje, napredak i mudrost. Čuvajući našu vjeru i tradiciju poštujemo i njegujemo vrijednosti naših predaka, poštujemo našu istoriju i kulturu. Neka nam predstojeći praznični dani svima donesu zdravlje, radost, porodičnu sreću, mir, toleranciju i slogu. Neka nam praznik rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg, donese svima radost i okupi nas u ljubavi, vjeri, nadi, pregnuću i uvjerenju u bolje sjutra. Mir Božiji, Hristos se rodi", poručio je Božović.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić čestitao je Badnji dan i Božić patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, episkopu mileševskom Atanasiju i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve uz želju da rođenje Bogomladenca Hristosa dočekaju u miru, zdravlju i blagostanju. 

"Nema dana u burnoj istoriji naše civilizacije značajnijeg od dolaska Spasitelja koji je napravio prekretnicu u srcima i životima ljudi. Dragocjenosti Božića nas uče strpljenju, zajedništvu, slozi i da nada uvijek postoji, čak i u najtežim okolnostima. Gospod nam je na djelu pokazao kako zemaljska sila nikada ne može nadjačati nebesku i da haos ne pobjeđuje Božju mudrost", navodi Mandić u čestitki. 

On je kazao da živimo u vremenima kada su pravoslavci na mnogim iskušenjima. 

"Pravoslavni hrišćani trpe velike izazove i prinuđeni su da se stalno bore za vlastiti opstanak. Ponegdje to čine kao što su radile prve hrišćanske zajednice u katakombama, ukoliko žele sačuvati istinsku vjeru koju su naslijedili od svojih predaka. Srpski narod na Kosovu i Metohiji proslavlja božićne praznike u uslovima terora i nepoštovanja osnovnih prava na život i postojanje", ističe Mandić. 

Predsjednik NSD je rekao da niko nema pravo da zabrani srpskom patrijarhu da boravi u svom domu u Pećkoj patrijaršiji, a vidimo da se i takva nasilja dešavaju u našem vremenu. 

"Molimo se da razum preovlada kod onih koji misle da će varvaskim napadima na srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu zaustaviti Hristovu riječ i misiju dobrote i prosvećenja na ovim prostorima. U takvom naumu niko nije uspio u prošlosti, pa sigurno neće uspjeti ni u budućnosti", poručuje on. 

Mandić zaključuje da tolerancija i suživot nemaju cijenu i da je upravo Božić pravi podsjetnik na takve istinske vrijednosti.

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović svim vjernicima koji najradosniji hrišćanski praznik slave po Julijanskom kalendaru uputio je čestitku povodom Badnjeg dana i Božića, uz poruku mira, ljubavi i sloge. 

Prema njegovim riječima praznični dani treba da podsjete na sve one istinske vrijednosti i vrline koje simbolizuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kao i na potrebu da se ljudi okrenu jedni drugima, dajući na taj način doprinos opštem dobru i blagostanju. 

"Ovaj radosni hrišćanski praznik nek protekne u duhu mira, radosti i sloge. Želim da donese dobro zdravlje, solidarnost i poštovanje među ljudima. Uz isticanje vrijednosti koje čine bit crnogorskog društva – poštovanje različitosti, toleranciju, multivjerski sklad i solidarnost, podjsećam na značaj zajedništva i međusobnog uvažavanja, u nadi da će dani pred nama biti u znaku postizanja zajediničkih ciljeva za napredak cjelokupnog društva", naveo je Šehović. 

Predsjednik SD-a je istakao da je bogatstvo građanske Crne Gore okupljanje oko istinskih vrijednosti koje proizilaze iz skladnog suživota i ne samo da spajaju naše društvo, već i odražavaju iskreno nastojanje da se zajednički snagama prevazilaze svi izazovi.

Maksim Vučinić predsjednik Radničke partije čestitao je Badnji dan i Božić mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim u Crnoj Gori.

"Neka Božić najradosniji hrišćanski praznik donese mir, blagostanje i slogu u domove vjernika. Ovi praznični dani prilika su da istaknemo neprolazne vrijednosti ljubavi, međusobnog poštovanja, solidarnosti i razumijevanja jer jedino tako možemo imati Državu u kojoj će mladi graditi svoju budućnost. Neka Božić donese uspjeh i napredak, podstakne na razumijevanje među ljudima i da nam da snagu da se izborimo sa svim izazovima. Mir Božiji - Hristos se rodi!", kazao je Vučinić.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić čestitao je" iz prohladnih ali nikad ljepših Kuča, okupljeni u svitanje badnjeg jutra sa snagom vjere u Boga i božijom ljubavlju koju nosimo u srcu najveći i najradosniji hrišćanski praznik".

"Vaskrsla i preporođena Crna Gora nakon naše velike borbe za svetinje na čelu sa blažinopočivšim mitropolitom Amfilohijem i mnogobrojnim sveštenstvom velika je obaveza i amanet da se sabrani oko vjere u ove blage dane okrenemo bratskoj ljubavi slozi i pomirenju. Samo ujedinjeni u bratskoj ljubavi jedni prema drugima i našoj Crnoj Gori, bez obzira na sve razlike koje imamo možemo u nove pobjede i protiv svih iskušenja", naveo je Milačić.

Pozvao je sve da "slavimo rađanje Isusa i ne zaboravimo jedni na druge u ovom prolaznom svijetu".

"Da ne zaboravimo da je sve prolazno, i politika i novac i pozicije a da je duša vječna i da se borbom za istinu pobjeđuje. Braćo i sestre, pravoslavni rode, neka radost Božića u dušama svih nas služi kao primjer kakvi treba da budemo kao ljudi, zbog naše djece i njihove budućnosti. Neka nam je svima nazdravlje Badnji dan i Božić. Mir Božiji - Hristos se rodi, Vaistinu se rodi!", zaključio je Milačić

 

 
 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.