Vuksanović Stanković: Abazović izgubio kompas, pitanje da li je i on bio uključen u šverc cigara
Draginja Vuksanović Stanković

Vuksanović Stanković: Abazović izgubio kompas, pitanje da li je i on bio uključen u šverc cigara

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković u razgovoru za CdM kaže da je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izgubio kompas. Poručuje i da ostaje da se vidi da li je i sam Abazović možda bio uključen u šverc cigareta sa svojim partijskim kolegom Radem Miloševićem, koji je uhapšen krajem decembra zbog sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Naglašava da nije ispravno odgovornost za krizu u Crnoj Gori svaliti sve na jednog čovjeka ili par njih, poslanica Socijaldemokratske partije jasno poručuje da definitivno najveću odgovornost snosi prvi čovjek izvršne vlasti – Dritan Abazović i URA koja je gotovo jednoglasno usvajala skoro sve odluke koje su bile na štetu vitalnih državnih interesa.

“Iako mu je izglasano nepovjerenje on nastavlja da radi i uprkos tome odlučuje se na izrazito štetne korake za Crnu Goru kao što je pripremanje članstva u Otvorenom Balkanu i slično. Zajedno sa njim odgovornost snose svi oni koji ga u izdajničkom naumu slijepo prate potpuno svjesni štetnih posljedica, ali vjerujem da će građani to na skorim vanrednim parlamentarnim izborima nesumnjivo kazniti i poslati poruku svim eventualnim budućim pokušajima da se krene Dritanovim političkim stopama”, kazala je u razgovoru za CdM Vuksanović Stanković.

Sagovornica CdM-a nedavno je, a odnosilo se na premijera u tehničkom mandatu, kazala: “ Dobro si se prepao i kompas izgubio, ali uteći nećeš, džaba smjenjuješ, minuti na slobodi su ti odbrojani…

Odgovarajući na pitanje CdM-a da li ovo znači da ona vjeruje da postoje razlozi da Abazović bude procesuiran i za šta konkretno, Vuksanović Stanković je istakla da sama činjenica da je vrh njegove partije upleten u organizovani kriminal sa švercom cigareta, gdje je očigledno 90 odsto oduzete robe zavšravalo na crnom tržištu je dovoljna da postoji osnovana indicija da će se pokrenuti odgovorajući procesi i prema njemu.

“Abazovićevo ponašanje pokazuje samo koliko je on izgubio kompas i osjećaj za političku realnost, ali je jasno da se on ne pita za političke stvari kako za sebe tako i za državu. Nalogodavci iz Beograda uredno ispostavljaju zahtjeve a njihov pomenuti sluga u Crnoj Gori ih još urednije ispunjava”, navodi.

Poslanica SDP-a kaže da apsolutno vjeruje da stavljanje potpisa na onakav Temeljni ugovor sa SPC, usvajanje protivustavnih zakona i donošenje brojnih spornih odluka na koje su ukazivali međunarodni partneri, ne mogu a da sa sobom ne nose i krivičnu odgovornost.

“Sada ostaje da se vidi da li je i sam Abazović možda bio uključen u šverc cigareta sa svojim partijskim kolegom Miloševićem. Zato mislim da je jako nervozan, što je i razumljivo”, podvukla je poslanica SDP-a.

Zbog ozbiljne političke i institucionalne krize Crnoj Gori prijeti zaustavljenje integracionog puta. CdM je poslanicu SDP-a pitao gdje bi završila Crna Gora ukoliko bi, kako to kao mogućnost najavljuju i predstavnici EU, bio zaustavljen njen evropski put?

Vuksanović Stanković upozorava da bi u tom slučaju Crna Gora završila onamo gdje je već bila početkom devedesetih, bez prijatelja, izolovana, zatvrorena i besperspektivna.

Jasno ukazuje sagovornica CdM-a da je Crna Gora kroz istoriju bila najuspješnija kad je bila otvorena i povezana i sa okruženjem i sa Evropom.

“Takvu Crnu Goru želimo od kad smo formirali SDP prije 32 godine, takvu Crnu Goru smo sanjali i 21. maja 2006. godine. Smatramo da i borićemo se za to da naša zemlja bude prva naredna članica EU, ali sa vlašću DF i njihovih satelita može se desiti da ta Vlada i njena vlast bude priznata jednako kao vlade Donjecke i Luganske narodne republike – priznate jedino od onoga koji ih je stvorio – u crnogorskom slučaju bi podržavao jedino Aleksandar Vučić”, naglašava ona.

Vuksanović Stanković vjeruje da nikome u Crnoj Gori nije potrebno objašnjavati šta bi prekid pregovaračkog procesa značio.

Prema njenim riječima, međunarodna izolacija i ekonomsko urušavanje ionako krhke crnogorske privrede doveli bi u pitanje i samu državnost Crne Gore na koju se ionako atakuje raznim sredstvima.

“Vratili bi se u vrijeme sankcija iz 90-ih godina i opet opteretili naredne generacije da se decenijama izvlače iz tih problema. To bi bilo pogubno za Crnu Goru, u vrijeme kada većina država iz regiona teži jačanju saradnje sa EU, neodgovorna vlast u Crnoj Gori namjerno radi suprotno prouzrokujući duboku krizu od koje ćemo se godinama oporavljati”, jasna je sagovornica CdM-a.

Govoreći o protestima IMA NAS protiv rušenja ustavnog poretka, te odgovarajući na pitanje da li stiže talas promjena i hoće li stići crnogorsko proljeće, Vuksanović Stanković odgovara jasno – naravno da hoće, jer je snaga građanske, evropske i multietničke Crne Gore značajno veća od one koja želi da je vidi posvađanu i punu mržnje.

“Naša ljubav prema Crnoj Gori je veća od bilo čije mržnje prema onome što je suština moderne crnogorske države. Protesti “IMA NAS” su pokazali jednu jaku energiju i spremnost da se dostojanstveno iskaže protivljenje ovakvoj političkoj destrukciji”, kaže ona.

Poslanica SDP-a kaže kako smatra da su ovi protesti u velikoj mjeri mnogim našim partnerima izbistrili određene stvari ali ne samo njima, već i brojnim građanima Crne Gore koji su iznevjereni u prethodne dvije godine nakon što su potpuno legitimno željeli promjene u Crnoj Gori ali ne na gore.

“Vjerujem da je ovo bila idealna prilika za naše međunarodne partnere da se uvjere kakvu zapravo politiku slijede određeni politički akteri u Crnoj Gori koji su se vješto godinama kamuflirali a sada otvoreno krše Ustav, više se uopšte ne kriju do te mjere da je Abazović izjavio da nije pretjerano opterećen izjavama zapadnih zvaničnika. Toliko o tome. Izaći će Crna Gora iz ove krize, u to niko ne treba da sumnja. Promjene su neminovne u mnogim oblastima kako bi se stvorili preduslovi da se napravi jedna zdrava platforma i pojavile nove snage koje će čuvati i razvijati crnogorsku državu”, navela je ona.

Na kraju, kao prvu ženu u istoriji Crne Gore koja je bila kandidat za predsjednicu države, CdM je pitao Vuksanović Stanković hoće li se kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima?

“Da, bila sam prva predsjednička kandidatkinja i smatram da je rezultat koji sam ostvarila u tim uslovima bio više nego dobar. Ja sam bila kandidatkinja Socijaldemokratske partije i smatram da i u mojoj partiji i unutar građanskog i vrijednosnog okvira kojem pripadamo imamo značajan broj kandidata i kandidatkinja za poziciju predsjednika države. Zbog toga ćemo odgovorno i ozbiljno pristupiti procesu izboru kandidata na predsjedničkim izborima”, zaključila je Vuksanović Stanković u razgovoru za CdM.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.