Kanada zabranjuje strancima da kupuju nekretnine da bi zaštitila svoje građane
Ilustracija

Kanada zabranjuje strancima da kupuju nekretnine da bi zaštitila svoje građane

Kanada je uvela zabranu strancima da kupuju stambenu imovinu u toj zemlji, kako bi zaštitila svoje građane, odnosno obezbijedila im mjesto za stanovanje usred stambene krize.

Mjera je stupila na snagu u 1. januara, sa ciljem da veći broj domova bude dostupan lokalnim stanovnicima koji se suočavaju sa stambenom krizom.

Kao i širom svijeta, i tamo je potražnja veća od ponude, a cijene neprestano "divljaju", prenosi Blic.

Doduše, u novembru prošle godine došlo je do pada cijene za prosječnu kuću u Kanadi, tako da ona sada iznosi oko 465 hiljada dolara.

U novom kanadskom zakonu, međutim, ima nekoliko izuzetaka koji dozvoljavaju pojedincima, kao što su izbjeglice i stanovnici sa trajnom boravišnom vizom, da nesmetano kupuju kuće.

Krajem decembra Otava je takođe pojasnila da će se zabrana odnositi samo na gradske domove, a ne na "objekte za rekreaciju", kao što su vikendice.

Privremenu dvogodišnju mjeru predložio je premijer, Justin Trudeau, tokom predizborne kampanje 2021. godine, kada su visoke cijene dovele do toga da dobar broj Kanađana ne može da poseduje nekretninu, odnosno postane vlasnik.

Poslije pobjede na izborima 2021, liberali su tiho uveli Zakon o zabrani kupovine stambene imovine od onih koji nijesu Kanađani. Glavna tržišta, kao što su Vankuver i Toronto, takođe su uvela poreze za nerezidente i prazne domove.

Uprkos nedavnom vrhuncu, tržište nekretnina u zemlji se "ohladilo" za prodavce, jer su hipotekarne stope pratile agresivnu monetarnu politiku centralne banke Kanade, uvedene u pokušaju da obuzda inflaciju.

Prema Kanadskom udruženju za nekretnine, prosječne cijene kuće su pale sa vrhunca od preko 590 hiljada dolara na početku prošle godine, na nešto više od 465 hiljada dolara prošlog mjeseca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.