Poskupile osnovne životne namirnice:  Brašno, hljeb, ulje, skuplje od pet do 15 centi
Ilustracija

Poskupile osnovne životne namirnice: Brašno, hljeb, ulje, skuplje od pet do 15 centi

Osnovne životne namirnice – brašno, hljeb, ulje, skuplje su od pet do 15 centi. Nulta stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) na ove proizvode prestala je da važi 1. januara, zbog čega je došlo do poskupljenja u crnogorskim prodavnicama.

Sa novom godinom, osnovne životne namirnice će se, shodno izmjenama Zakona o PDV-u, oporezivati sedam odsto.

Vraćanje niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice predložila je Vlada Crne Gore.

PDV je ukinut u maju ove godine, kao jedna od mjera za zaštitu standarda građana. U Vladi su ranije ocijenili da ukidanje poreza nije dovelo do značajnog pada cijena tih proizvoda.

Očekuje se da će Ministarstvo finansija, do proljećnog zasijedanja Skupštine, uraditi analizu učinka vraćanja niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice, nakon čega će odlučiti hoće li ponovo ukinuti PDV.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.