Putin naredio prekid vatre za Božić, obavijestio Šojgua
Sergej Šojgu i Vladimir Putin

Predsjednik Rusije poslušao poziv patrijarha Kirila

Putin naredio prekid vatre za Božić, obavijestio Šojgua

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede režim prekida vatre na liniji razdvajanja u Ukrajini od podne 6. januara do ponoći 7. januara, saopštio je Kremlj.

“Uzimajući u obzir obraćanje njegove svetosti patrijarha Kirila, poručujem ministru odbrane Ruske Federacije da uvede režim prekida vatre na cijeloj liniji razdvajanja u Ukrajini od 12.00 6. januara do 24.00 7. januara“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Putin je takođe pozvao ukrajinsku stranu da proglasi prekid vatre kako bi se vernicima omogućilo da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i na Božić.

Ranije je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril pozvao na božićno primirje.

“Ja, Kiril, patrijarh moskovski i cijele Rusije, obraćam se svim stranama uvučenim u međusobni sukob, apelujući na obustavu vatre i uspostavljanje božićnog primirja od 12 časova 6. januara do 24 časa 7. januara, kako bi pravoslavni narod mogao da prisustvuje službi na Badnji dan i na dan Hristovog rođenja“, navodi se u saopštenju.

Pravoslavna crkva Ukrajine prvi put je dozvolila prošle godine da pravoslavni vjernici slave Božić 25. decembra.

U 2018. godini Pravoslavna crkva Ukrajine odvojila se od Ukrajinske pravoslavne crkve, koja se vidi kao tijesno povezana sa Moskvom i sada se suočava sa zahtjevima za zabranu, jer se smatra da pomaže neprijateljima zemlje.

Arhiepiskop Pravoslavne crkve Ukrajine Jevstratij Zorija rekao je za Politiko da se ljudima ostavlja izbor kada žele da slave Božić, podsjećajući da osnov za promjenu datuma postoji još od 2017. godine, kada je 25. decembar postao praznik u Ukrajini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.