Zirojević podnio inicijativu za provjeru ustavnosti odluke SO Nikšić o slavi grada
Nikola Zirojević, Foto: Socijaldemorkate

Zirojević podnio inicijativu za provjeru ustavnosti odluke SO Nikšić o slavi grada

Portparol Socijaldemokrata Crne Gore i predsjednik kluba odbornika te partije u Nikšiću, Nikola Zirojević, podnio je Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za provjeru ustavnosti odluke SO Nikšić kojom se 12. maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog, institucionalizuje kao slava grada.

Zirojević u inicijativi navodi da je, na prijedlog Komisije koju je SO Nikšić formirala na X sjednici, na dnevni red XI sjednice SO Nikšić stavljena Odluka kojom se Statut Opštine Nikšić mijenja na način što se u njemu dodaje član kojim se definiše slava opštine, tj. Dan zaštitnika. Navedena odluka usvojena je, kako kaže, glasovima svih prisutnih odbornika.

On navodi da je, dan nakon usvajanja navedene Odluke, uslijedila reakcija Centra za demokratsku tranziciju koji je pozvao odbornike da odustanu od navedene Odluke, navodeći da je odluka suprotna Ustavu jer privileguje pripadnike jedne vjere u odnosu na sve druge građane, te da se Ustavni sud o ovome već izjasnio 2005. godine kada je neustavnim proglasio sličan pokušaj u Herceg Novom.

image6487327

“Cijeneći da sam kao odbornik u lokalnom parlamentu, izabran od strane građanki i građana koji biračko pravo ostvaruju u Opštini Nikšić, dužan da se opredjeljujem i glasam po sopstvenom uvjerenju, te da svoju funkciju obavljam profesionalno, štiteći Ustav i zakone Crne Gore, a imajući u vidu da postoji ozbiljna sumnja u ustavnost Odluke za koju sam i sam glasao, molim Vas da se, kao jedini državni organ sa tim ingerencijama, izjasnite o ustavnosti navedene Odluke SO Nikšić koju sam Vam dostavio uz ovu inicijativu, kako bi ona, u slučaju da nije u skladu sa Ustavom, bila poništena”, naveo je Zirojević u inicijativi.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.