Urgentne mjere za Pljevlja: Niža cijena struje, maske za građane...
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Odluka Vlade

Urgentne mjere za Pljevlja: Niža cijena struje, maske za građane...

Vlada je donijela odluku da preduzme urgentne i dugoročne mjere povodom zagađenja vazduha i teške ekološke situacije u Pljevljima. To je saopšteno nakon današnjeg sastanka premijera Dritana Abazovića, ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković-Đurović i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića.

Urgentne mjere:

- Vlada će subvencionisati cijenu električne energije

- Vlada će finansijski pomoći u nabavci prečišćivača vazduha za bolnice, vrtiće i škole, zatim javne institucije i domaćinstva

- Vlada će obezbijediti dovoljnu količinu N95 zaštitnih maski

- Kancelarija Agencije za zaštitu životne sredine biće otvorena u Pljevljima

- Vlada će imenovati ekološkog inspektora za Pljevlja, a do njegovog imenovanja inspektori iz Podgorice i Berana će konstantno vršiti nadzor u tom gradu

Vlada će naredne nedjelje formirati tim koji će predložiti dugoročne mjere:

- Donijeti odluku da toplifikaciju Pljevalja proglasi za projekat od javnog interesa kako bi se obrzala njegova realizacija

- Subvencionisati termoizolaciju objekata

- Ubrzati projekte toplifikacije drugih gradova na sjeveru koji imaju problem sa enormnim zagađenjem vazduha.

Pljevlja su preksinoć bila najzagađeniji grad na svijetu. Loš vazduh ne udišu samo stanovnici Pljevalja, već i Nikšića, Bijelog Polja, Kotora i Bara.

Zagađenost vazduha u crnogorskim gradovima očekuje se i narednih dana, pa iz Agencije za zaštitu životne sredine savjetuju da građani izbjegavaju aktivnosti na otvorenom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.