SPP: Proglasiti vanredno stanje u Pljevljima, prijave protiv svih odgovornih za masovno trovanje građana

SPP: Proglasiti vanredno stanje u Pljevljima, prijave protiv svih odgovornih za masovno trovanje građana

Trenutna situacija u Pljevljima po pitanju zagađenja vazduha je alarmantna, nivo zagađenja je na skoro rekordno visokom nivou, zdravlje građana je ozbiljno dovedeno u pitanje, posebno hroničnih bolesnika i, s toga, Bošnjačka stranka Pljevlja poziva nadležne institucije, prije svega Vladu i Opštinu, da što prije reaguju, sa setom mjera koje mogu na neki način ublažiti postojeću situaciju, saopšteno je iz te partije.Stranka pravde i pomirenja pozvala je da se pod hitno uvede vanredno stanje u Pljevljima i krivično procesuiraju odgovorni u državnim institucijama zbog nesavjesnog rada prilikom kojeg su ugrozili živote Pljevljaka.

Prethodnu noć, zagađenje vazduha po pitanju emisije PM 10 je povećano za 14 puta, dok je za PM 2.5 čak do 24 puta veća koncetracija od dozvoljene. Pozivamo nadležne institucije da se krene ka uvođenju vanrednih mjera, u situaciji kada je zagađenje veće od 150 mikrona po kubnom metru, kazali su iz Bošnjačke stranke koji su predložili  set mjera.

"Zabrana aktivnosti na otvorenom, prestanak rada vrtića i škola – prelazak na onlajn nastavu, radnici preko 60 godina da dobiju plaćeno odsustvo, kao i zaposleni koji imaju hronična oboljenja disajnih puteva. Radnici na građevini da rade skraćeno radno vrijeme. Takođe, organizovati odlazak van grada u prirodu. Osim toga, sto više propagirati mjere Instituta za javno zdravlje o smanjenju posljedica zagađenja vazduha”, saopšteno je iz BS Pljevlja.

Ovaj problem se može umanjiti tako što se saobraćaj može obustavljati u kritičnim satima, kada je zagađenje najveće.

“Uvođenjem gradskih linija na svakih 15 minuta, mogu kratkoročno omogućiti da se umanji količina štetnih gasova benzopirena koji su izuzetno kancerogeni kao produkt izduvnih gasova automobila koji zbog guste magle ostaju u niskim slojevima atmosfere”, predlažu iz BS Pljevlja.

Pozivaju i da se što prije pokrene peletara u Vektri i na taj način omogući Pljevljacima da dobijaju pelet po povoljnim uslovima, dok se toplifikacija ne završi.

“Na taj način smanjujemo potrošnu uglja, a samim tim i zagađenje. Pozivamo da se sredstva iz postojećeg Eko fonda preusmijere na umanjenje računa za električnu energiju, u saradnji sa EPCG za dodatnih 30 odsto, saopšteno je iz BS Pljevlja.

SPP - Proglasiti vanredno stanje u Pljevljima

SPP poziva Vladu Crne Gore, Institut za javno zdravlje i sve nadležne institucije i agencije da se vrate na posao, formiraju krizne štabove i
usvoje neophodne mjere u cilju očuvanja zdravlja i života građana Pljevalja što su po ustavu i zakonima ove države obavezni.

"Ujedno pozivamo i Specijalno državno tužilaštvo da formira predmet i krivično procesuira sve nadležne osobe u ovoj državi koji već treći dan nesavjesno prikrivaju podatke o ekstremnom zagađenju vazduha u Pljevljima, ne rade ništa kako bi zaštitili zdravlje građana čime direktno ugrožavaju zdravlje i živote 20.000 građana Pljevalja, ali i građana Bijelog Polja i ostalih gradova koji se suočavaju sa nešto manjim nivoom zagađenja ali svakako opasnim po zdravlje ljudi", saopštili su iz te partije.

Pljevlja su, podsjećaju, već treći dan u samom vrhu svjetske liste najzagađeniji gradova na svijetu a da bi građanima bilo jasnije kakvo je stanje u
Pljevljima podsjećaju da su Evropska unija i Svjetska Zdravstvena organizacija propisale granične vrijednosti za PM čestice koje iznose:
EU – PM10 čestice 40μg/m3; PM2.5 čestice 25μg/m3 SZO – PM10 čestice 20μg/m3; PM2.5 čestice 10μg/m3 dok u Pljevljima u posljednjih tri dana izmjerene vrijednosti veoma opasnih pm2.5 čestica idu i do 24 puta većim od dozvoljenih (blizu 600 μg/m3) što je ravno masovnom trovanju opasnom po živote građana.

"Na žalost, ni to nije bilo dovoljno da bismo dobili zvaničnu re/akciju institucija ove države što još jednom dokazuje našu tvrdnju koju iznosimo godinama unazad - Pljevlja su za ovu državu isključivo ekonomski resurs kojeg treba maksimalno eksploatisati bez obzira na
posljedice po lokalno stanovništvo".

Pozvali su građane Pljevalja da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuća, da ukoliko su u mogućnosti napuste grad dok se situacija Božijom voljom ne
poboljša tj. dok vremenske prilike ne svedu nivo zagađenja na uobičajeno loš za grad Pljevlja jer ne postoji mjera koja će ljudskim faktorom za par dana ili mjeseci  stanje vazduha promijeniti na bolje.

"Jedini trajni izlaz iz ovakvih situacija  jeste potpuna toplifikacija grada i gašenje svih individualnih ložišta u gradu. Ukoliko ste u mogućnosti kupite prečišćivače vazduha za domaćinstva sa sertifikovanim HEPA filterima.  Prilikom boravka na otvorenom nosite zaštitne maske N 95/KN 95 jer vam obične hiruške maske ne mogu pomoći. Pošto nakon ovog javnog zahtjeva SDT_u da formira predmet povodom nesavjesnog rada nadležnih organa za zaštitu zdravlja i direktnog ugrožavanja ždravlja i života građana Pljevalja očekujemo da prije svega Institut za javno zdravlje profunkcioniše i donese neke odluke i preporuke sa tim u vezi nećemo im uzimati bijelu pogaču iz ruku koju smo im kao društvo dali u vidu jako dobrih zarada koje primaju a očigledno ih ne zaslužuju ali ćemo naravno pratiti njihov ne/rad i ukoliko to ne učini SDT mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih za masovno trovanje građana Pljevlja", poručili su.

Komentari

Komentara: (1)

Misell

04. 01. 2023 - 07:36

Kako se izmislja i konstruise pokret za klimatske promjene kako bi isisavali drzavne pare. Evo u Svedskoj ona mala Greta Tunberg je vec milionerka na veliko. Cij to, Pljevlja na prvom mjestu a Sarajevo na trecem, Bor u Srbiji je verovatno na drugom mjestu. Antiprirodni pokreti, koji vec naveliko pljackaju po svetu ! Sve je dopusteno samo nek dolazi sa sto podmuklijom metodom !
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.