Bajden: SAD ne planiraju zajedničke vojne vježbe sa Južnom Korejom
Džozef Bajden

Bajden: SAD ne planiraju zajedničke vojne vježbe sa Južnom Korejom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je rekao da Vašington ne razgovara o zajedničkim nuklearnim vježbama s Južnom Korejom, uprkos prijetnji Sjeverne Koreje.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk-jeol rekao je ranije u intervjuu za novine “Chosun Ilbo“ da su Seul i Vašington uključeni u razgovore o sprovođenju zajedničkih vježbi koristeći nuklearna sredstva za djelotvorno odvraćanje i da je Vašington prilično pozitivan u vezi s tom idejom.

Međutim, Bajden je kratko i kategorično odbacio tvrdnje južnokorejskog kolege.

Napetosti na Korejskom poluostrvu ponovo su porasle nakon što je Sjeverna Koreja prošle godine lansirala desetine projektila u nizu testiranja oružja, uključujući interkontinentalne balističke projektile.

Seul: Bajden nije imao drugi izbor nego da negira, upitan je bez konteksta

Seul je ponovo danas potvrdio da su u toku pregovori s Vašingtonom o zajedničkim vojnim vježbama koje uključuju američka nuklearna sredstva, da bi se suprotstavili rastućim prijetnjama Sjeverne Koreje, nekoliko sati pošto je to negirao američki predsjednik Džo Bajden.

Iz južnokorejskog predsjedništva je navedeno da “dvoje saveznika razgovaraju o pitanju podjele obavještajnih podataka, o zajedničkom planiranju i planovima o zajedničkom sprovođenju koje proizlaze iz eksploatacije američkih nuklearnih sredstava da bi se suprostavili nuklearnom oružju Južne Koreje“.

Kancelarija Juna je primila k znanju Bajdenov odgovor, ali je navela da Bajden nije imao drugi izbor nego da odgovori sa “ne“ kada mu je direktno postavljeno pitanje bez ikakvog konteksta.

“Zajedničke nuklearne vježbe je izraz koji koriste samo nuklearne sile“, rekao je portparol južnokorejskog predsjedništva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.