Ibrahimović: Adrović i ja smo u Vladi zbog odgovornog posla koji obavljamo i zbog obaveza prema građanima
Ervin Ibrahimović

“Stanje na sjeveru je dramatično“

Ibrahimović: Adrović i ja smo u Vladi zbog odgovornog posla koji obavljamo i zbog obaveza prema građanima

Lider Bošnjačke stranke i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović u razgovoru za CdM je, odgovarajući na pitanje koji su razlozi ostanka BS-a u Vladi koja je izgubila povjerenje, kazao da su on i ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović (BS) u Vladi koja je u tehničkom mandatu zbog odgovornog odnosa prema građanima i zbog činjenice da vode veoma važne resore za državu Crnu Goru.

Lider BS-a i prvi čovjek MKI naglašava da su u više navrata govorili oko učešća Bošnjačke stranke u Vladi, iako smatra da to nije najvažnije pitanje u državi u ovom tenutku.

“Ali, važno je podsjetiti da je Bošnjačka stranka uvijek, u ključnim momentima, donosila ispravne odluke i da je za prethodnih skoro 17 godina uvijek bila na strani onih ideja i snaga koje su dovele do nezavisne Crne Gore, kasnije i članstva u NATO Alijansi. Nakon svega što smo vidjeli, a mi kao predstavnici manjinskih naroda i doživjeli tokom trajanja 42. Vlade, kada smo imali sječu Bošnjaka iz institucija sistema, upravo je BS inicirala formiranje manjinske Vlade, s ciljem da se Crna Gora vrati na kolosjek evropskih vrijednosti. U tome smo imali podršku svih građanskih partija, međunarodne zajednice, intelektualaca i vjerujem da je to bio dobar politički potez”, rekao je on za CdM.

Podvukao je da je aktuelna 43. Vlada imala jasno poređane prioritete, među kojima su bili nastavak EU integracija i deblokada institucija, podizanje životnog standarda, jačanje manjinskih prava, ravnomjeran regionalni razvoj i drugi.

“Ne našom voljom, došlo je do rokade prioriteta i mi smo na to imali jasan odgovor – glasali smo za nepovjerenje Vladi. U političkom smislu, tu se cijela priča završava. Vlada je sada u tehničkom mandatu i ja i kolega Adrović smo u Vladi zbog prije svega odgovornog odnosa prema građanima, jer vodimo veoma važne resore za državu Crnu Goru. Takođe, imamo i odgovornost prema našim glasačima. Stanje na sjeveru Crne Gore je zaista alarmantno kada su u pitanju razvojni projekti koji su u direktnoj vezi sa demografskim pražnjenjem i demografskim starenjem sjevera”, ističe on.

Prema njegovim riječima, iskustvo je pokazalo da odsustvo Bošnjačke stranke iz vlasti znači i odsustvo investicija u djelovima Crne Gore u kojima žive Bošnjaci, bez obzira ko vodi Vladu.

“Našim aktivnim učešćem u procesu kreiranja kapitalnog budžeta za 2023. godinu, opštine na sjeveru će biti u prilici da realizuju značajne kapitalne projekte. Takođe, svi oni projekti koji su bili zaustavljeni u prethodne dvije godine, poput skijališta na Štedimu, biće nastavljeni. Ovo su dominantni razlozi zbog čega je BS dio Vlade koja je u tehničkom mandatu. Sve ostalo što se čuje u javnosti, plod je raznih manipulacija, koje su usmjerene prema politici i rukovodstvu BS”, naveo je Ibrahimović za CdM.

Govoreći o aktuelnom trenutku u kojem se nalazi država, on upozorava da se Crna Gora danas nalazi u ozbiljnoj političkoj, institucionalnoj i krizi nepostojanja dijaloga između vlasti i opozicije.

Sve je to, kako dodaje, rezultiralo da je naš pregovarački proces ozbiljno doveden u pitanje, na to su nas jasno upozorili naši EU partneri.

“S druge strane, imate jasne pokazatelje da više od 75 odsto građana želi Crnu Goru u EU. To obavezuje sve odgovorne političare u državi da promišljeno planiraju sve buduće korake, kako Crna Gora ne bi izašla iz kolosjeka koji vodi prema EU članstvu”, napominje sagovornik CdM-a.

Bošnjačka stranka, ističe, izlaz iz ove situacije vidi prije svega u dijalogu, koji je neophodan, ukoliko želimo da ova kriza traje što kraće.

“Prije svega, dijalog oko izbora sudija Ustavnog suda, da izaberemo najbolje kandidate, da među njima bude i neko iz reda manjinskih naroda, što je Ustavna obaveza. Deblokadom Ustavnog suda, stvaraju se pretpostavke da se politički procesi ubrzaju i da idemo ka konačnom rješavanju političke krize, a to je određivanje datuma vanrednih parlamentarnih izbora”, zaključio je Ibrahimović u razgovoru za CdM.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.