Stoltenberg: NATO da poveća proizvodnju oružja, potrebe Kijeva rastu
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO da poveća proizvodnju oružja, potrebe Kijeva rastu

NATO savez mora da poveća proizvodnju oružja kako se rat u Ukrajini i dalje nastavlja i potrebe Kijeva rastu, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zapadne zemlje moraju biti spremne pružiti dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znakove popuštanja, rekao je sekretar NATO, prenosi RSE.

Jens Stoltenberg rekao je za BBC da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i naterati Rusiju da pregovara o prekidu rata.

“Na primjer, za artiljeriju su potrebne ogromne količine municije, potrebni su rezervni djelovi“, rekao je lider vojnog saveza 30 zemalja za BBC.

Održavanje oružanih sistema koji su već isporučeni Ukrajini barem je jednako važno kao i rasprava o opskrbi dodatnim oružjem, rekao je Stoltenberg.

NATO takođe mora biti spreman dugoročno podupreti Ukrajinu: “Ono što smo vidjeli jest da Rusija ne pokazuje znakove odustajanja, a njen glavni cilj je preuzimanje kontrole nad Ukrajinom. Ukrajinske snage imale su zamah nekoliko mjeseci, ali takođe znamo da je Rusija mobilizuje mnogo više snaga, mnoge od njih sada se obučavaju“.

Stoltenberg je dodao: “Sve to ukazuje da su spremni nastaviti rat i potencijalno pokušati pokrenuti novu ofanzivu“.

“Bilo je vjerovatno da će se i ovaj rat završiti za pregovaračkim stolom, ali presudna za ishod takvih razgovora bila je snaga Ukrajine na bojnom polju“, rekao je.

Naglasio je da je na vođstvu u Kijevu da odluči pod kojim uslovima će sesti za pregovarački sto.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin održao novogodišnji govor, u kojem je pokušao okupiti ljude u podršci ruskim trupama koje se bore u Ukrajini, rekavši da je budućnost zemlje u pitanju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Putina da se skriva iza svojih trupa umesto da ih vodi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.