Vladimir Putin i Si Đinping

Lideri dvije zemlje razgovarali putem video veze

"Jačaju ekonomske veze između Rusije i Kine"

Trgovina između Rusije i Kine će, uprkos zastrašivanju nekih zapadnih zemalja, porasti oko 25 odsto do kraja ove godine, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je dodao da će nivo od 200 milijardi dolara biti dostignut prije roka, javlja Sputnik International.

"Uprkos nepovoljnim spoljnim uslovima, nelegitimnim ograničenjima i direktnom zastrašivanju nekih zemalja Zapada, Rusija i Kina su uspjele da obezbijede rekordne stope rasta međusobne trgovine. Do kraja godine će porasti 25 odsto. Pod takvom dinamikom, moći ćemo da dostignemo cilj od 200 milijardi dolara koji smo postavili za 2024. godinu, prije roka", rekao je Putin tokom razgovora sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom putem video veze.

Đinping je rekao da je Kina spremna da gradi stratešku saradnju sa Rusijom i bude globalni partner za dobrobit naroda dvije zemlje, prenosi B92.

"Suočeni sa teškom međunarodnom situacijom, spremni smo da gradimo stratešku saradnju, pružamo jedni drugima mogućnosti za razvoj i budemo globalni partneri za dobrobit naroda naših zemalja i u interesu stabilnosti širom svijeta", rekao je Si Đinping.

Lideri Rusije i Kine ranije su postavili cilj da udvostruče bilateralnu trgovinu, dovodeći je sa 100 milijardi dolara godišnje na 200 milijardi dolara do 2024. godine.

Granica od 100 milijardi dolara je dostignuta 2018. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.