Krivi toranj u Pizi ispravljen za četiri cm

Krivi toranj u Pizi ispravljen za četiri cm

Smatraju ga jednim od najpopularnijih atrakcija na svijetu. Mnogi su bili zabrinuti zbog krivog tornja u Pizi. Rješenje je ipak pronađeno.

Kako se navodi u nedavnoim istraživanjima toranj se ispravio za četiri centimetra.Projekat za stabilizaciju krivog tornja u Pizi sprovodi se još od 2001. godine. Istraživanje je finansirala organizacija za očuvanje spomenika Opera Primaziale della Pisana (OPA), prenosi RTS.rs.

"Poznato je da krivi toranj u Pizi tokom godine ima odstupanje od 0,55 milimetara. Ali najvažnija je stabilnost tornja, a on je bolja nego što se to očekivalo", istakao je profesor geotehnike Nunciant Sgelja sa Univerziteta u Pizi.

Krivi toranj u Pizi bio je simbol moći republike Pize u srednjem vijeku. Izgrađen je u periodu od 1173. do 1319. godine. Izgradnja je trajala dugo zbog bitaka koje su se vodile između Pize i Đenove.

Inače je zahvaljujući mekoći tla koje osciluje toranj preživio nekoliko jakih zemljotresa koji su pogodili ovo područje. Najjači je bio 1280. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.