Brazil: Tri dana žalosti zbog smrti Pelea

Brazil: Tri dana žalosti zbog smrti Pelea

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro proglasio je tri dana žalosti povodom smrti legendarnog fudbalskog šampiona Pelea.

Kralj fudbala preminuo je u juče u 82. godini u bolnici, gdje se liječio od raka.

Žair Bolsonaro, koji uskoro odlazi sa funkcije predsjednika, izrazio je saučešće njegovoj porodici i objavio na Tviteru da je Pele kroz fudbal „proslavio ime Brazila“ i pretvorio ovu igru u „umjetnost i uživanje“.

Vlada Brazila saopštila je da je Pele bio „jedan od najvećih sportista svih vremena“, pošto je jedini fudbaler sa tri titule svjetskog prvaka.

Kako su naveli, Pele je bio veliki građanin i patriota, pronoseći ime Brazila gdje god je išao, javio je Rojters.

Novoizabrani predsjednik Luz Injasio Da Silva saopštio je da je imao privilegiju da uživo gleda Pelea kako igra i da bi on sa loptom uvijek napravio nešto posebno.

Fudbalski savez Brazila objavio je da je „Pele bio mnogo više od najvećeg sportiste svih vremena“ i pravi izraz pobjedničkog brazilskog mentaliteta i da mu je nacija zahvalna na zaostavštini.

Napadač brazilske fudbalske reprezentacije Nejmar je rekao da je „prije Pelea 10 bio samo broj“, ali da to nije dovoljno i da treba reći da je „prije Pelea fudbal bio samo sport“.

Predsjednik Fife Đani Infantino uputio je saučešće Peleovoj porodici i prijateljima, kao i čitavom Brazilu i rekao je da je on „davno dostigao besmrtnost“ i da će „zato zauvijek biti sa nama“.

Njemački osvajač Svjetskog prvenstva Franc Bekenbauer rekao je da je „fudbal izgubio najvećeg u svojoj istoriji“, a on lično „jedinstvenog prijatelja“.

„Fudbal će biti tvoj zauvijek. Počivaj u miru, Pele“, rekao je bivši njemački as.

Od Pelea su se porukama oprostili brojni svjetski fudbalski klubovi, uključujući Real Madrid, Mančester junajted, Barselonu, kao i aktuelne i bivše zvijezde iz svijeta fudbala i ostalih sportova – Lionel Mesi, Klijan Embape, Ronaldinjo, Gabrijel Batistuta, Rafael Nadal, Luis Hamilton i mnogi drugi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.