CeMI: Usvajanjem izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja se sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka

CeMI: Usvajanjem izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja se sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI)najoštrije osuđujuje protivustavno djelovanje parlamentarne većine koja kroz usvajanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore.

"Parlamentarna većina sastavljena od 41 poslanika ne može mijenjati principe sprovođenja izbornog procesa koji su već definisani Ustavom i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, za koje važi pravilo da se mogu mijenjati samo dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika",  ističu u CeMI-ju.

Kako iz te organizacije navode, usvajanje zakonodavnih rješenja koja su u očiglednoj suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, u trenutku potpune nefunkcionalnosti Ustavnog suda je svjesno usmjereno ka potpunom urušavanju ustavnog sistema Crne Gore. Pored izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, vladajuća većina je prije par sedmica usvojila na isti način i izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, potpuno zanemarujući Ustav Crne Gore i preporuke Venecijanske Komisije.

Kazali su da zloupotrebljavajući nefunkcionalnost Ustavnog suda u političke svrhe, parlamentarna većina u kontinuitetu pokazuje zabrinjavajuće antidemokratske manire, koji moraju naići na osudu cjelokupne domaće i međunarodne javnosti.

Dodaju da ovo nije prvi put da parlamentarna vecina, koja nije uvijek ista vec se mijenjala, ukljucujuci iz slucaja u slucaj skoro sve parlamentarne partije rusi svojim neustavnim potezima Ustav.

Iz CeMI-ja pozivaju sve partije, a posebno sadasnju parlamentarnu vecinu, da stave van snage ove zakonske izmjene i uzdrze se od slicnih poteza u buducnosti.

"Do izlaska iz političke i institucionalne krize nije moguće doći ukoliko parlamentarna većina gotovo svakog dana krši Ustav.Antidemokratsko djelovanje parlamentarne većine uvodi Crnu Goru u još dublju političku krizu koja će izvjesno rezultirati suspenzijom pregovora sa Evropskom Unijom i međunarodnom izolacijom države", istakli su iz CeMI-ja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.