Abazović: Jasna situacija oko mandatara za sastav nove Vlade, očekujemo inteziviranje pregovora posle praznika
Dritan Abazović

Abazović: Jasna situacija oko mandatara za sastav nove Vlade, očekujemo inteziviranje pregovora posle praznika

Za Miodraga Lekića dat je 41 potpis, mislim da je jasna situacija kada je u pitanju mandatar, rekao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon obilaska lokacije na kojoj je planirana izgradnja bolnice u Budvi. Abazović je rekao i da je najrealnije da u januaru započnu pregovori o formiranju nove vlade.

Komentarišući poruke SAD-a, EU Berlina i Londona da Zapad neće podržati formiranje nove Vlade na bazi upitnih izmjena Zakona o predsjedniku, Abazović kaže da poruke jesu malo zabrinjavajuće.

“Institucija koja je legitimna u Crnoj Gori je državni parlament. Parlament bira vladu, razrješava… To je nešto što je okej i od država od kojih se mogu čuti te poruke koje su malo zabrinjavajuće. Vidjećemo šta će biti. U ovom trenutku nisam pretjerano opterećen time”, kazao je Abazović.

Abazović je istakao da je sjednica Skupštine na kojoj treba da se usvoji budžet i apelovao na poslanike da ga usvoje.

“U momentu kada dobijemo novog mandatara, vjerovatno će sa svim političkim subjektima morati da odradi više rundi razgovora, da bi mogao da vidi kako će da izgleda budući kabinet. Nikome nije u interesu da Crna Gora uđe u bilo kakvu blokadu, nesporazum”, rekao je Abazović.

Istakao je da ne očekuje da bude “većih nesporazuma na međunarodnom planu”.

“Mislim da politički subjekti neće uraditi neki potez da se to poremeti”, dodao je on.

Abazović je rekao da ne vjeruje da će doći do zamrzavanja pregovora.

Na pitanje da li smatra Lekića mandatarom, s obzirom da je predsjednik Milo Đukanović najavio da neće održati konsultacije, Abazović odgovara da je situacija jasna oko mandatara.

“41 potpis je dat, mislim da je jasna situacija kada je u pitanju mandatar”, kazao je on.

O formiranju nove Vlade: “Nadam se da će poslije praznika to dobiti dinamiku”

Na pitanje kada će biti formirana nova Vlada, Abazović kaže da bi volio da bude što brže ali da to nije jednostavan proces.

“Rekao sam da to nije moguće prije Nove godine. Nadam se da će poslije praznika to dobiti dinamiku. Najvažnije da proces funkcioniše”, kazao je Abazović.

Premijer u tehničkom mandatu nije želio da komentariše koju poziciju očekuje niti da li mu je prihvatljivo da lider PzP-a Nebojša Medojević bude na čelu bezbjednosnog sektora u novoj vladi.

“Svaki zahtjev je legitiman… Šta će na kraju biti vidjećemo”, rekao je Abazović.

Komentarišući izjavu Đukanovića da neće održati konsultacije sa partijama povodom mandatara, Abazović je rekao “postoje druge procedure u slučaju da ne želi da da mandat”.

“Predsjednikova funkcija je dosta protokolarna. I to davanje mandata nije izraz njegove percepcije i volje. On ne bi dao mandat ni prvom ni drugom premijeru da je to bio  izraz njegove volje, nego većine koja se konstituše u parlamentu. To je praktički svečani čin. Ako to ne želi da uradi, mislim da se na neki način suprotstavlja volji 41 poslanika i većinske Crne Gore. Ako misli da mu to donosi neki politički profit, neka nastavi, nije ni to zadugo. Njegov mandat ističe, imaćemo brzo novog predsjednika”, rekao je premijer u tehničkom mmandatu.

On je rekao da nema parlamentarna većina “nikakav specijalni dogovor” i da su se usaglasili da bi trebalo predati potpise za novog mandatara.

“U narednom periodu ćemo razgovarati o sastavu kabineta, ciljevima…”, dodao je.

“Nemam ništa protiv da Evropa sad uđe u Vladu”

Nema, kaže, ništa protiv da Evropa sad uđe u Vladu.

“Sve što ima širinu meni je prihvatljivo”, poručio je on i dodao da je najrealnije da se u januaru započnu pregovori o formiranju nove vlade.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.