Jovanović: Državno tužilaštvo se suočava sa političkim pritiscima, neće im podleći
Foto: Screenshot

"Vjerujemo da će se borba protiv organizovanog kriminala nastaviti u narednom periodu"

Jovanović: Državno tužilaštvo se suočava sa političkim pritiscima, neće im podleći

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović kazala je da se Državno tužilaštvo suočava sa političkim pritiscima, te da im neće podleći. Istakla je da je u izvještaju za prethodnu godinu evidentno da Državno tužilaštvo postiže zapažene rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i dodala da vjeruje da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu.

“Vrlo smo fokusirani na striktno i beskompromisno sprovođenje zakona slijedeći neselektivan pristup u pravcu gonjenja počinilaca”, kazala je Jovanović na kontrolnom saslušanju pred Odborom za politički sistem i pravosuđe.

Naglasila je da se tužilaštvo suočava sa političkim pritiscima.

“Povodom našeg rada uvijek ima nerealnih želja i očekivanja, ali isto tako smo riješeni da ne podlegnemo pritiscima s koje god strane da dolaze...Upućujem poruku svima da Državno tužilaštvo neće podleći bilo čijem, uticaju i pritisku i da ćemo nastaviti rad u skladu sa Ustavom i zakonom”, rekla je Jovanović.

Kako je kazala Jovanović, retorička podrška Državnom tužilaštvu je dobrodošla, ali to nije suštinska, dovoljna podrška.

“Izazovi se dodatno usložnjavaju i potrebna je modernizacija", rekla je ona. 

Uputila je apel članovima Odbora da se odrede prema Inicijativi koju im je uputio Tužilački savjet.

“I istovremeno napominjem da se ta inicijativa ne odnosi na mene lično već se njome nastoji obezbijediti kontinuitet u radu državno tužilačke organizacije. I ovo nije pokušaj da se odloži izbor VDT-a u punom mandatu.Lično ja se, otkad sam na ovoj poziciji zalažem za izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, ali to ne zavisi od nas, već od vas. Mi samo tražimo kontinuitet i stabilnost u radu”, kazala je ona.

Glavni specijalni tužilas Vladimir Novović kazao je da je u toku izrada godišnjeg iizvještaja o radu.

“Ja neću moći da dam odgovore na pojedina pitanja jer mi to zakon onemogućava”, kazao je Novović.

Predsjednik Odbora za politički sistem Momo Koprivica kazao je na počettku kontrolnog saslušanja da po zahtjevu većine članova Jovanovićeva i Novović danas imaju samo izlaganje, te da će im poslanici postavljati pitanja na sjednici koja će biti naknadno zakazana. Razlog je To što poslanici moraju prisustvovati sjednici Skupštine koja je zakazana sat kasnije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.