Lavrov: Ako Ukrajina želi mir nek ispuni naše predloge, u suprotnom o svemu će odlučiti ruska vojska
Sergej Lavrov

“Loptica u dvorištu režima, iza njega stoji Vašington“

Lavrov: Ako Ukrajina želi mir nek ispuni naše predloge, u suprotnom o svemu će odlučiti ruska vojska

Predlozi Moskve za rešavanje problema u Ukrajini dobro su poznati Kijevu - a Ukrajina će ih ili ispuniti za svoje dobro ili će o tome odlučiti ruska vojska, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za agenciju Tass.

“Naši predlozi za demilitarizaciju i denacifikaciju teritorija pod kontrolom režima, uklanjanje prijetnji sigurnosti Rusije koje odande dolaze, uključujući naše nove teritorije, dobro su poznati neprijatelju. Smisao je jednostavan. Ispunite ih za svoje dobro. Inače će o pitanju odlučiti ruska vojska“, citirala je državna novinska agencija Lavrova.

Službena Moskva svoju invaziju na Ukrajinu naziva “specijalnom vojnom operacijom“ za “demilitarizaciju“ i “denacifikaciju“ svog susjeda. Kijev i njegovi zapadni saveznici to nazivaju agresijom u imperijalnom stilu s ciljem otimanja zemlje, podsjeća Reuters.

U septembru je Moskva, nakon održavanja referenduma koje su Kijev i njegovi saveznici odbacili kao lažne i nezakonite, objavila aneksiju četiri ukrajinske pokrajine – Donjeck, Luhansk, Zaporižja i Herson.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u nedelju da je Rusija spremna da pregovara sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini, ali da su Kijev i njegovi zapadni pomagači odbili pregovore.

I Kijev i Vašington ocjenjuju da Rusija ne želi pregovore, pri čemu Moskva ne odgovara na ukrajinske preduslove, koji uključuju i potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, uključujući i Krim, koji je okupiran 2014. godine.

Lavrov je za Tass rekao da je, kada je riječ o tome koliko će sukob trajati, “loptica u dvorištu režima, a iza njega stoji Vašington“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.