Pekić Vukasanović-Stanković: Ministri SDP-a su lučke sisteme rasparčali, rasprodali i ostavili ih nefunkcionalne
Darko Pekić, Foto: URA

Pekić Vukasanović-Stanković: Ministri SDP-a su lučke sisteme rasparčali, rasprodali i ostavili ih nefunkcionalne

Luka Bar je osmišljena, projektovana, izgrađena i opremljena kao cjelovit, prostorno, tehničko-tehnološki, organizaciono i kadrovski sistem. Kao takva, postizala je najbolje rezultate u nastojanju da ostvari projektovani kapacitet, a to je 4-5 miliona tona. Razvoj Bara, a i Crne Gore oslanjao se na Luku, a bila je značajan razvojni činilac za cijelo gravitaciono područje. Ogromna finansijska sredstva, dobrim dijelom i kreditna, koja je vraćala kompanija čijem rezultatu su okosnica bili zaposleni, utrošena su da Luka ima sadašnji oblik i sadržaje. Za izgradnju i razvoj Luke i djelatnosti oslonjenih na Luku, rezervisano je oko 400 hektara zemljišta, između ostalog i Pristan, grad koga više nema, koji je potpuno iseljen 1976. godine. Opštinsko zemljište ustupljeno Luci je oko 200 hektara (dva miliona m2), kazao je danas Darko Pekić, predsjednik Opštinskog odbora GP URA Bar i zamjenik predsjednika Odbora direktora Luka Bar AD.

Pekić je podsjetio da se Vlada Crne Gore odlučila u martu 2008. godine za restrukturiranje “Luke Bar“ koja je u tom trenutku zapošljavala oko 1,4 hiljade radnika, kako bi obezbijedila njenu lakšu privatizaciju.

Ističe da je ukupan akcioni kapital prije podjele Luke Bar na “Luka Bar“ A.D. i “Kontejnerski terminal i generalni tereti A.D. (KTGT) bio 134 miliona eura, od čega je 54% bilo u vlasništvu države.

Podjelom, 2009. godine, KTGT-u je pripalo 65 miliona eura a Država ga je dokapitalizovala 2010. godine za iznos od 6 miliona eura (ukupno 71 milion eura).

“Iste godine, na osnovu Zakona o lukama (“SL. list CG” broj 51/08), Vlada Crne Gore je osnovala Lučku upravu Crne Gore i smjestila je u Kotor. Iako su postojali svi preduslovi da ta institucija bude u Baru kao najvećem lučkom gradu preovladali su politički interesi. Već 2010. godine sklopljen je ugovor između AD “Luka Bar” i kompanije iz Italije o prodaji 100 odsto udjela privrednog društva DOO “Pomorski poslovi“ uz kupoprodajnu cijenu od 2.150.000 eura i obavezu investiranja u visini od 574 hiljade eura. Na taj način država je prepustila stranoj kompaniji i siguran profit - pilotažu“, kazao je Pekić.

Najznačajniju novonastalu pomorsku kompaniju “Kontejnerski terminal i generalni tereti“, Vlada Crne Gore prodala je podsjeća Pekić 2013. godine turskom investitoru znatno ispod njene stvarne vrijednosti.

“Dakle, Vlada je prodala svoj većinski paket akcija u kompaniji koja predstavlja srce luke, čiji kapital vrijedi 71 milion eura, za svega 8,2 miliona eura, obezbijedivši investitoru monopolske uslove ali i druga prava i pogodnosti koji nijesu predviđeni Tenderom o prodaji. Luka Bar AD je stavljena u podređeni položaj, bez mogućnosti razvoja, preuzevši na sebe dugove jedinstvene kompanije a dobivši samo presječene interne saobraćajnice. Na kraju balade rezultat privatizacije, koja je tada ocijenjena kao najbolja ikad, je da Kupac/Koncesionar nije ispunio obaveze iz Ugovora o koncesiji jer nije realizovan Investicioni program, a ostvareni naturalni i finansijski rezultati u poslovanju su mnogo lošiji od planiranih, odnosno sadržanih u ponudi, što je lako provjeriti“, poručio je Pekić dodajući da svi nabrojani procesi imaju jednu nit koja ih spaja – Socijaldemokratska partija Crne Gore.

“Ministri iz jedinstvenog SDP-a su učestvovali u svim inicijativama koje su dovele do sadašnjeg stanja u lučkim sistemima i zato bi gospođa Vuksanović Stanković prije svega trebala da zatraži podatke od bivših i sadašnjih partijskih kolega. Svakome pa i donosiocima odluka moralo je biti jasno da se rasparčavanjem Luke na neprirodne, nefunkcionalne i međusobno neproduktivno konkurentne cjeline i kasnije rasprodajom tih “parčadi“ daleko ispod njihovih i nominalnih i stvarnih vrijednosti nanosi nesaglediva šteta. Prije bilo kakvih razgovora o objedinjavanju lučkih djelatnosti u jednu (prirodnu) cjelinu mora se zvanično, na način predviđen ugovorima, izvršiti kontrola realizacije obaveza iz ugovora o prodaji akcija i Ugovora o koncesiji. Uz napomenu da je ta kontrola bila permanentno ugovorena obaveza i da su definisana tijela i organi koji su to trebali da rade“, zaključio je Pekić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.