Gdje završi novac iz Fontane di Trevi?

Gdje završi novac iz Fontane di Trevi?

Ako ste nekada posjetili Rim, sigurno ste bacili novčić u čuvenu fontanu, baš kao što to čine hiljade turista dnevno. Pitanje je – šta se na kraju dešava sa tolikim novcem?

Ova tradicija stekla je popularnost 1954. godine zahvaljujući komediji “Three Coins in the Fountain”, ali je počela mnogo prije toga.

Prema prvobitnom vjerovanju, čaša vode iz ove fontane značila je dobru sreću i brz povratak u ‘Vječni grad’. Vremenom je ova legenda evoluirala u vjerovanje da će bacanje novčića preko lijevog ramena, leđima okrenutim ka fontani, osigurati brz povratak u grad.

Ovaj novac danas sakupljaju radnici dobrotvorne katoličke organizacije “Karitas”, koja ga koristi za kupovinu hrane za siromašne, kao i sprovođenje različitih društvenih programa. Novčana pomoć dospijeva u više od 200 zemalja širom svijeta.

Dnevno se iz fontane sakupi oko 3.000 eura, što na godišnjem nivou iznosi oko 1.26 miliona dolara.

U vlasništvu organizacije “Karitas” nalazi se čak i poseban supermarket, u kojem od 2008. godine namirnice kupuju najugroženiji građani Rima.

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.