Ćalović Marković: DPS pokazao da ga više zanima politička sudbina nego situacija u Crnoj Gori
Vanja Ćalović Marković

"Cijela igra u Podgorici i Šavniku neka je vrsta ilustracije šta se može desiti na parlamentarnim izborima"

Ćalović Marković: DPS pokazao da ga više zanima politička sudbina nego situacija u Crnoj Gori

Direktorica NVO MANS Vanja Ćalović Marković ocijenila je da je politička situacija u Podgorici i Šavniku samo tas na vagi, odnosno dodatni pritisak kako bi se došlo do vanrednih parlamentarnih izbora i sudija Ustavnog suda po volji Demokratske partije socijalista (DPS). Ona je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro", na TVCG, kazala i da je DPS pokazao da ga više zanima politička sudbina, nego Crna Gora i situacija u njoj.

"Cijela igra u Podgorici i Šavniku neka je  vrsta ilustracije šta se može desiti na parlamentarnim izborima. Ključno pitanje zbog čega Vlada ne uvede prinudnu upravu u Glavnom gradu. Ivan Vuković čak predlaže novi budžet, ja mislim da Vlada ima mehanizme, pitanje je zašto ih ne iskoristi", navela je Ćalović Marković.

Smatra i da je situacija sa Ustavnim sudom istovremeno blokada vanrednih izbora.

"To nam sve onemogućava reforme, ali samo se priča ko će fotelje da uzme i kojom dinamikom, apsolutno se ne radi ništa da građani osjete da je došlo do promjena, a ne po onoj staroj 'sjaši kruta, da uzjaše murta'", kazala je direktorica MANS-a. 

"Niko na svijetu nije smislio ovakav sistem oduzimanja imovine"

Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine je u suprotnosti sa svim međunarodnim standardima, kazala je Ćalović Marković. Problem je u tome, dodaje ona, što se gone samo ona lica za koja je potvrđena optužnica Specijalnog državnog tužilaštva.

Zakon, dodaje ona, ne predviđa imovinu koja je stečena u periodu ranijem od deset godina, od kada je ta osoba navodno stekla nelegalnu imovinu.

"Ako u narednih pet godina budemo imali dva lica od kojih je oduzeta imovina, to će biti čudo", kazala je direktorica MANS-a.

Istakla je da se suzio krug lica na koje zakon treba da se sprovede. 

"Tek kada se potvrdi optužnica, onda tužilaštvo piše izvještaj Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa, instituciji koji nikada do sada do sada nije imala nikakvih rezultata. Tim Zakonom se predviđa granica da se može vraćati granica na samo deset godina, to nije bila intencija ovog zakona i to nije koncept u drugim državama... Niko na svijetu nije smislio ovakav sistem oduzimanja imovine, kako je to smislila vlada koja ima samo pet odsto podrške građana", kazala je Ćalović Marković u Jutarnjem. 

"Na primjeru Šarića i Kalića vidjeli smo kako su uspjeli da izbjegnu pravdu... Ovaj zakon ne da ne može da se popravi amandmanima, nego je u njegovoj biti greška. Zato su ga i krili toliko i pozivam poslanike da ne glasaju za njega", dodala je ona. 

Protesti konfuzni i loše organizovani

Na pitanje o protestma pokreta "Ima nas", Ćalović Marković ističe da je to "očekivana reakcija DPS-a".

"Oni i dalje pokušavaju da se konsoliduju. Malo me iznenađuje da su ti protesti tako loše organizovani i konfuzni. Mislim da je jako važno da po prvi put vidimo da DPS konačno vidimo u situaciji da organizuju proteste, to je zdravo za ovo društvo", kazala je ona. 

Komentarišući slučaj Blaža Jovanića, direktorica MANS-a kaže da su se u svim zemljama regiona vodili postupci protiv stečajne mafije.

"Teško mi je zamisliti da se sve svede na jedno ili dva preduzeća. Nadam se da će SDT konačno početi da razmotava taj Gordijev čvor", dodaje ona.

Ocijenila je i da Đukanović "ima problem sa izvršenjem svojih odluka", ali i da DPS destabilizuje društvo. 

"Ukoliko Đukanović donese odluku da se raspusti Skuština, oni će donijeti odluku da je on prethodno povrijedio ustav i vrlo vjerovatno, zbog uticaja na Službeni list, prvi objaviti tu odluku. Izašli smo iz sistema i procedura koje reguliše ustav i zakon, nebo je granica. Moraju se tražiti politička rješenja, i ono što je najopasnije je što je DPS pokazao da ga više zanima politička sudbina, posebno njihovog lidera, nego Crna Gora i situacija u njoj. DPS sada destabilizuje državu, hronično nas drži u situaciji gdje se pominju nemiri, sukobi...", rekla je Ćalović Marković u Jutarnjem. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.