Fiktivnim razvodom do socijalne pomoći: U Rožajama pronašli rupu u zakonu?
Opština Rožaje

Fiktivnim razvodom do socijalne pomoći: U Rožajama pronašli rupu u zakonu?

Budžetom je za narednu godinu predviđeno skoro 190 miliona za socijalna davanja. U Rožajama su našli način kako da dođu do više novca predviđenih za ta davanja.

U Crnoj Gori u posljednjih 20 godina skoro za trećinu, smanjen je broj sklopljenih brakova, dok je broj razvoda skoro dupliran.

"Prema našoj evidenciji od 2017. godine, zaključno sa 1. decembrom 2022. u opštini Rožaje se prema našoj procjeni zaključuje dosta brakova. Iako tendencija od 2017. polako pada nadam se da će to biti u porastu, kovid je učinio svoje pa smo imali mali pad", kazao je matičar Refik Đozović.

Pored Andrijevice, Plužina i Šavnika gdje prošle godine nije zabilježen ni jedan razvod, u Rožajama ih je bilo 47 koliko i godinu ranije. Čak 63 2019, pa 48 i tako redom.

Zbog tako velikog broja razvoda mnogi su posumnjali da nešto nije u redu te da ljubav zapravo ne nestaje među bračnim partnerima nego je to, čini se, način da se dođe do novca jer samohrani roditelj dobija pravo na socijalnu pomoć.

Građani kažu:

-Ranije sam čula od puno nekih osoba da to rade
-Ko zna, sada je sve moguće
-Ja mislim da u našem gradu to ne postoji, ja to nisam čuo i to je za mene novo nešto

No, za socijalne radnike ipak nije novost da su supružnici zajedno iako je brak razveden najčešće zbog ekonomskih razloga. Sumnju im podgriju okolnosti koje zateknu na terenu.

"Gdje zatičemo situaciju da supružnici žive u jednom domaćinstvu, da su izmirili međuljudske odnose, posebno u situaciji ako se u toj porodici rađa novo dijete", kazala je socijalna radnica Sibela Nurković.

Da bi spriječili zloupotrebe, Centar za socijalni rad radi brojne kontrole ali rupe u zakonu su ponekad prevelike.

"Sačinjavamo nalaz i mišljenje, obilazimo porodicu uzimamo izjave od strane supružnika i dolazimo do odluke o eventualnom prestanku ili nastavku korišćenja određenog prava", kazala je Nurković.

Da takvih slučajeva ima potvrdili su nezvanično i advokati koji tek kasno saznaju da je razvod bio samo zbog socijalne pomoći.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.