Vlada ignoriše mišljenje Evropske komisije o Zakonu o oduzimanju imovine

Vlada ignoriše mišljenje Evropske komisije o Zakonu o oduzimanju imovine

Vlada u tehničkom mandatu premijera Dritana Abazovića ignoriše mišljenje Evropske komisije o Zakonu o oduzimanje imovine, koja je za ovaj normativni akt dala negativno mišljenje.

Podsjećamo, Vlada je danas podržala Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da očekuje podršku od svih poslanika.

CdM je u posjedu dokumenta koji potpisuje Majkl Miler, šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju, koji je poslao ambasadoru Crne Gore u Briselu Petru Markoviću, gdje se navodi da je EU za ovakav zakon dala negativno mišljenje.

Evropska komisija je pozdravila dobru praksu Crne Gore da konsultuje Evropsku komisiju o nacrtima zakona u oblasti vladavine prava.

 

 

“Kao što je navedeno u godišnjim izvještajima Evropske komisije, potrebno je poboljšati rezultate Crne Gore u oblasti konfiskacije imovine stečene kriminalom, u cilju postizanja efikasnijeg krivičnog odgovora na korupciju i organizovani kriminal. Zakonske prepreke u ovoj oblasti moraju se riješiti”, ističe se u dokumentu.

Ocjena EU o Nacrtu zakona o dopunama i izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom sastavljena je od tri komplementarne analize eksperata država članica EU i službi Evropske komisije, koje su razmatrale različite aspekte nacrta zakona- ocjenu pravne dosljednosti nacrta zakona; komplementarnu procjenu o usklađenosti sa pravnim tekovinama EU i očekivanoj efikasnosti budućeg zakona.

“Kao što znate, EU pokriva proširenu konfiskaciju, konfiskaciju zasnovanu na vrijednosti i oduzimanje treće strane. Po ovim elementima, Crna Gora mora da se uskladi sa standardima EU i definicijama EU. Što se tiče konfiskacije bez osude, ovo još uvjek nije dio pravnih tekovina EU, a države članice EU su se opredijelile za različite modele, u zavisnosti od svojih potreba i pravnih tradicija. Hibridni režim građanskog i krivičnog postupka nije neophodno problematičan, ali bi trebalo da ima sve proceduralne garancije navedene u jurisprudenciji Evropskog suda za ljudska prava, i uzeti u obzir očekivanu efikasnost zakona u specifičnom crnogorskom kontekstu. U tom smislu, ekspertska procjena ukazuje na ozbiljne rizike i izazove tokom faze implementacije, ukoliko se zakon usvoji u sadašnjem obliku”, ističe se u ovom dokumentu.

Miler je ukazao da je potrebno da se unaprijedi proces internih konsultacija o ključnim djelovima zakona, prije formalnih konsultacija sa Evropskom komisijom.

“Ključno je da iscrpite sve korake – uključujući javne konsultacije i konsultacije sa predstavnicima pravosuđa – prije nego što nam podijelite konačni nacrt, kako biste obezbijedili vlasništvo i eventualno efikasnu primjenu zakona. Stoga je preporuka Komisije da se preispita zakon kako bi se odgovorilo na priložene komentare, i to kroz inkluzivni proces konsultacija. Svjesni smo značaja ovog zakona za Crnu Goru i u potpunosti podržavamo vašu namjeru da značajno poboljšate rezultate u oblasti konfiskacije imovine. Za ovo je ključno imati robustan, dosljedan i efikasan pravni alat koji će služiti ovoj svrsi”, istako je on.

Evropska komisija je mišljenje dostavila i ambasaforki EU u Crnoj Gori Kristini Oani Popi.

 

Izvor: Cdm

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.