Pič i Sarazin: Izbor nove Vlade poslao bi lošu poruku evropskim partnerima
Foto: Screenshot

“Crnoj Gori potrebne funkcionalne institucije“

Pič i Sarazin: Izbor nove Vlade poslao bi lošu poruku evropskim partnerima

Izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Lord Stjuart Pič i specijalni predstavnik njemačke savezne vlade za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarazin poručili su donosiocima odluka da pažljivo razmotre štetnu poruku koju će poslati evroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i, nakon toga, formiraju vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost sa Ustavom veoma sumnjiva i za koji je Venecijanska komisija savjetovala da se ne primjenjuje.

Oni su, kako kažu, došli u Crnu Goru da prenesu važnu poruku britanske i njemačke vlade.

Poručili da su u ovim geopolitički i ekonomski izazovnim vremenima, Crnoj Gori, potrebne funkcionalna vlada i jake institucije.

“Smatramo da je Skupština odgovorna za hitno obnavljanje funkcionalnosti Ustavnog suda izborom nedostajućih sudija, ne samo u mjeri potrebnoj da bi se postigao kvorum, već i da bi se obezbijedilo efikasno odlučivanje”, navodi se u saopštenju.

Ovo će, kako su naveli, zahtijevati proces potpunih i transparentnih konsultacija, i fokus na stavljanje nacionalnog interesa iznad partijske politike.

“Takođe vjerujemo da bi najbolje sredstvo da se prevaziđe trenutni politički ćorsokak i da se budućnost Crne Gore ponovo stavi u ruke njenog naroda bili parlamentarni izbori, koje bi trebalo održati što je prije moguće, a nakon što Ustavni sud ponovo počne sa radom”, kazali su Pič i Sarazin.

Upozoravaju da je Venecijanska komisija izrazila jasno mišljenje o Nacrtu zakona o izmjeni ustavnih ovlašćenja predsjednika, uz preporuku da se on ne usvaja.

“Uzimajući u obzir da Vlada Crne Gore pristupanje EU i implementaciju vladavine prava smatra pitanjem visokog prioriteta, veoma je zabrinjavajuće što je zakon usvojen bez dužnog razmatranja tog savjeta”, navode predstavnici Njemačke i Britanije i dodaju:

“Snažno preporučujemo donosiocima političkih odluka da pažljivo razmotre štetnu poruku koju će poslati evroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i, nakon toga, formiraju vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost sa Ustavom veoma sumnjiva i za koji je Venecijanska komisija savjetovala da se ne primjenjuje.”

Odluke donijete u Skupštini 12. decembra, kako navode, dodatno su pogoršale krizu.

“Ovo je veoma zabrinjavajuće i štetno za Crnu Goru i za njene građane”, poručuju Pič i Sarazin.

Pozivaju sve zainteresovane da ostave po strani partijsku politiku i lični interes i da se uključe u smislen dijalog, po potrebi u četiri oka.

“Kako bi se pronašao neophodan kompromis i prevazišla politička kriza i polarizacija u društvu koja je paralisala zemlju poslednjih mjeseci. Građani Crne Gore i dalje velikom većinom podržavaju pristupanje svoje zemlje EU i zaslužuju vladu koja djeluje u njihovim interesima, ispunjava njihova očekivanja i fokusira se na neophodnu politiku i korake za reformu“, zaključili su Pič i Sarazin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.