Jačanje saradnje u oblasti digitalne transformacije i sajber bezbjednost
Foto: Ministarstvo javne uprave

Sastanak Dukaja i Božovića

Jačanje saradnje u oblasti digitalne transformacije i sajber bezbjednost

Ministar javne uprave, Marash Dukaj, sastao se danas sa rektorom Univerziteta Crne Gore, Vladimirom Božovićem.

Tom prilikom Dukaj se zahvalio na podršci, pruženoj prilikom sajber napada koji su se dogodili u avgustu, a u nastavku susreta je vođen razgovor na aktuelne teme iz okvira nadležnosti.

Sagovornici su se složili o važnosti aktivnog učešća Univerziteta, u procesu formiranja i stručnog rada budućeg uspostavljanja Centra za edukaciju za sajber bezbjednost i sajber kriminal, na kojem, u skladu sa stavovima Vlade i drugih relevantnih insistucija, posvećeno rade.

Sa zadovoljstvom je konstatovan uspjeh u realizaciji aktivnosti iz Strategije digitalne transformacije, a posebno  u dijelu koji se odnosi na akreditacije studijskih programa za sajber bezbjednost, ali i drugih aktivnosti koje su realizovane i koje se planiraju, radi unapređivanja stručnih kompetencija iz oblasti digitalnih vještina.

Posebno su se osvrnuli na Sporazum o saradnji na realizaciji programa obrazovanja i projekata iz oblasti IT-a.

Predstavnici Univerziteta izvijestili su Dukaja, da je u završnoj fazi proces akreditacije modula za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kadrova u oblasti digitalizacije, što predstavlja direktan proizvod ovog Sporazuma.

U tom smislu Dukaj je upoznao predstavnike Univerziteta da je Ministarstvo javne uprave, u budžetu za 2023. godinu, predvidjelo 100.000 eura podrške za razvoj IT vještina studenata na Univerzitetu CG, kroz program podrške novoosnovanom Insistutu za programiranje.

Predstavnici Univerziteta CG, su sa zadovoljstvom primili informaciju da je Ministarstvo javne uprave, pokrenulo inicijativu  za pokretanje Digitalne akademije i pristupanje Crne Gore Programu Digital Europe, koji će biti od posebnog značaja, između ostalih i za  Univerzitet. Kroz program Digital Europe, moći će se aplicirati za projektne aktivnosti iz oblasti digitalizacije.

Zaključeno je da će se dalje intenzivirati odlična saradnja između ove dvije insistucije, i tako značajno unaprijediti resursi za digitalnu transformaciju i sajber bezbjednost na državnom nivou, kroz aktivno učešće Univerziteta u svim projektima i programima, koje pokreće Ministarstvo javne uprave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.