Stoltenberg: NATO prati situaciju na Kosovu, naše snage su spremne
Jens Stoltenberg

"Rusiju čekaju velike posljedice ukoliko bi upotrebila nuklearno oružje u Ukrajini"

Stoltenberg: NATO prati situaciju na Kosovu, naše snage su spremne

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prokomentarisao je situaciju na ukrajinskom frontu i tenzije koje su eskalirale na Kosovu poslednjih dana u intervjuu za France 24. Stoltenberg je upozorio da bi svaka upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini imala "teške, dramatične posljedice po Rusiju", nazivajući nuklearnu retoriku ruskog predsjednika Vladimira Putina "nepromišljenom i opasnom".

Međutim, šef NATO-a smatra da je “vjerovatnoća bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini od strane Rusije i dalje niska“. 

On je rusku strategiju ciljanja na energetsku infrastrukturu Ukrajine nazvao “brutalnim oblikom ratovanja“ i “načinom da se zima pretvori u oružje“, ali je ponovio da je uvjeren da će Ukrajinci nastaviti da pružaju otpor.

On je govorio i o ulasku dve nordijske zemlje u vojni savez. 

"Uvjeren sam da će svi NATO saveznici, uključujući i Tursku, ratifikovati članstvo Finske i Švedske. Neću da nagađam kada. Već je nezamislivo ako Rusi krenu u napad na njih, da NATO neće reagovati", istakao je on.

Generalni sekretar NATO-a se tada osvrnuo na tenzije između Kosova i Srbije. 

"NATO je veoma fokusiran na Kosovo, na zapadni Balkan. Imamo dugu istoriju, pomogli smo da se zaustave dva etnička rata. Prvo u Bosni i Hercegovini, a kasnije na Kosovu. Naravno, tu smo i dalje prisutni, snage Kfora su više od 4.000 vojnika i oni igraju ključnu ulogu u stabilizaciji situacije“, rekao je on. 

"Naše snage su sposobne i spremne, ali i u pripravnosti. Sa velikom pažnjom prate situaciju. NATO i EU veoma blisko sarađuju i moja poruka za obije strane je da se uzdrže od dodatnih eskalacija i provokativne retorike. Pozivam ih da se smanje tenzije na Kosovu“, dodao je Stoltenberg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.