Crno na bijelo: Zahtjevi opozicije biće prihvaćeni ako budu glasali za sudije US, Ustav se brani na tom testu
Građanski pokret URA

Crno na bijelo: Zahtjevi opozicije biće prihvaćeni ako budu glasali za sudije US, Ustav se brani na tom testu

“Ako izaberemo sve četiri sudije US onda se može izaći u susret zahtjevima opozicije, a ako ne izaberemo, poslanici CNB će povodom Zakona o predsjedniku glasati kao i prvog puta. Bez Ustavnog suda mi nemamo uslova da idemo na izbora. Bez odblokiranja US ne ubrzavamo naš evropski put a glasanjem danas povodom ove tačke dnevnog reda svako će pokazati svoj odnos prema evropskom putu“, saopštio je predsjednik kluba poslanika “Crno na bijelo“ i potpredsjednik URE Miloš Konatar.

On je uputio posljednji apel svim poslanicima da se kompletira Ustavni sud i da se glasa za sva 4 kandidata za sudije.

“Poslanici CNB će glasati za izbor sudija jer se na taj način poštuju apeli međunarodnih partnera iz EU i Venecijanske komisije. Poziv svima da se izglasa US i imaćemo dogovor za 5 min. što se tiče zahtjeva opozicije što se tiče Zakona o predsjedniku i termina za vanredne parlamentarne izbore“, poručio je Konatar.

Poslanica Božena Jelušić kazala je da ukoliko se izglasaju sudije US „onda nas ima, onda ima izbora, ima toga da se glasa i provjeravaju zakoni“.

“Jednim glasanjem za četiri sudije US svi zahtjevi opozicije su prihvaćeni. Ako im je to neprihvatljivo onda je zaista čudno što se u stvari želi“, poručila je Jelušić.

Ona je dodala da se Ustav Crne Gore brani deblokadom Ustavnog suda i da ne pristaju na zamjenu teza.

"To Crnu Goru čini ustavnom državom a ako je cilj da se brani jedan čovjek onda je to sve samo ne iskrena namjera za očuvanje ustavnosti", poručila je Jelušić.

Poslanica Suada Zoronjić je istakla da je glasanje za sudije US „jedini način da se krene u rad otvorenih institucija da je US način da se održi parlamentarni izbori“.

“Glasanje za sudije US otkriva lice svih političkih subjekata. URA je tu da ispoštuje stav Venecijanske komisje i EU i da bude na raspolaganju građanima“, poručila je Zoronjić.

Poslanik Srđa Pavićević kazao je da opozicija traži prijevremene izbore, da opozicija traži da se povuče Zakon o predsjedniku, i da je to prihvatljivo ukoliko glasaju za sva 4 kandidata US.

“Rigidan opdnos DPS-a prema našem jednom zahtjevu iz pregovora govori koliko je DPS-u bilo stalo do dogovora. Bez US sve je farsa, oni što traže izbore neće da glasaju za deblokadu US što je preduslov za održavanje izbora. Posljednji put apel poslanicima opozicije da se izaberu sava 4 kandidata za US. Neko upravo želi destabilizaciju, proteste, sukobe ali mi ćemo sa naše strane uraditi sve da takve namjere osujetimo“, poručio je Pavićević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.