Svemirski brod Orion se vratio na Zemlju posle putovanja oko Mjeseca
Foto: Tanjug/AP

Svemirski brod Orion se vratio na Zemlju posle putovanja oko Mjeseca

Posle više od 25 dana provedenih u svemiru i orbiti oko Mjeseca, svemirski brod Orion američke svemirske agencije (NASA) sletio je u Tihi okean.

Slijetanje je obavljeno kod meksičkog ostrva Gvadalupe u 9.40 po lokalnom vremenu.

Kapsula, u kojoj nije bilo astronauta za ovaj probni let, ušla je u Zemljinu atmosferu brzinom od 40.000 kilometara na sat, i morala je da izdrži toplotu od 2.800 stepena Celzijusa, odnosno upola nižu temperaturu od površine Sunca.

Glavni cilj misije je bio testiranje toplotnog štita kapsule, najvećeg ikada napravljenog (pet metara u prečniku), u ovim uslovima.

Letjelicu je u vrtoglavom spuštanju prvo usporila atmosfera, zatim niz 11 padobrana, sve dok nije dostigla brzinu od oko 30 kilometara na sat kada se spustila u vodu.

Misija ima za cilj prikupljanje podataka o Mjesecu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.