Svaki put kada popijete antibiotik koji vam nije prepisan, rizikujete ozbiljan zdravstveni problem

Svaki put kada popijete antibiotik koji vam nije prepisan, rizikujete ozbiljan zdravstveni problem

Antimikrobna rezistencija, ozbiljna je prijetnja za zdravlje, zbog čega je neophodno povećati svijest o racionalnoj upotrebi antibiotika. Brojni suplementi poput vitamina smanjuju dejstvo antibiotika, pacijenti svog ljekara treba da obavijeste da li ih uzimaju.

Specijalista farmakoterapije i Savjetnik za antibiotike farmaceutske komore Srbije Nikolina Skorupan objasnila je da je jedan od značajnih uzroka rezistencije  nepravilna primjena lijeka.

"Antibiotici se koriste samo onda kada ih ljekar propiše, onoliko dugo i na način kako je objašnjano. Pacijenti koji imaju bilo kakve nedoumice u vezi sa primjenom ili čuvanjem antibiotika, ne treba da oklijevaju, već da potraže savjet farmaceuta.

Kako bi farmaceuti dali svoj doprinos borbi protiv antimikrobne rezistencije, Farmaceutska komora Srbije uvela je uslugu Savjetnika za antibiotike.

Ovu uslugu pružaju farmaceuti koji su završili posebnu obuku, nakon čega dobijaju status savjetnika i građani ih mogu prepoznati tako što na svojim radnim uniformama nose bedž na kojem piše "Savjetnik za antibiotike".

Skorupan je istakla da se prikladnim savjetovanjem vjerovatnoća nepravilne primjene svodi na najmanju mjeru.

"Kada pacijent dođe u apoteku sa receptom za antibiotik, savjetnik provjerava da li je pacijent alergičan na lijek, da li je propisana odgovarajuća doza lijeka i dužina trajanja liječenja, kao i da li smije da ga koristi istovremeno sa ostalim ljekovima ili suplementima, koje ima u terapiji. Nakon provjere i procjene da je to bezbjedno, farmaceut će izdati lijek uz pisano uputstvo i detaljno objašnjenje o načinu primjene i čuvanja lijeka", objasnila je Skorupan.

Navela je da se antimikrobna rezistencija najčešće javlja kada pacijent počne da se osjeća bolje i prestaje sa upotrebom lijeka ili se dešava kada pacijenti, da ne bi išli kod ljekara, počnu da koriste antibiotik koji im je ostao od prethodnog puta, a koji im je tada pomogao.

Primjeri iz prakse pokazuju da pacijenti često samoinicijativno prekidaju sa terapijom i ukoliko iskuse neko neželjeno dejstvo antibiotika.

"Razlog može biti da im lijek teško pada na stomak, što se može izbjeći uzimanjem medikamenta nakon obroka. Prestaje se sa korišćenjem antibiotika i kada se dogodi promjena boje urina nakon uzimanja lijeka. Pacijenti se uplaše da imaju krvi u urinu, a zapravo se radi o bezazlenoj pojavi, koja potiče od boje samog lijeka", kazala je Skorupan.

Upzorila je i da brojni suplementi poput vitamina smanjuju dejstvo antibiotika, te da pacijenti svog ljekara treba da obavijeste da li ih uzimaju.

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.