Savjet za građansku kontrolu: Policajac zlostavljao fudbalera Damira Kojaševića

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da je jedan policijski službenik, čiji identitet Uprava policije još nije saopštila, postupao neprofesionalno i protivzakonito prema sportisti, fudbaleru Damiru Kojaševiću. Savjet je podsjetio na snimak incidenta sa Kojaševićem objavljen krajem oktobra, ocjenivši da video potvrđuje da je “jedan od policijskih službenika imao krajnje neprofesionalan odnos prema Kojaševiću zlostavljajući ga kroz nasilničko ponašanje i demonstraciju sile i moći prema njemu”.

Podsjećamo, poznati crnogorski fudbaler Damir Kojašević krajem oktobra ove godine kazao je da ga je više policijaca u Podgorici, bez ikakvog razloga napalo. On je tom prilikom povrijeđen, o čemu ima medicinsku dokumentaciju.

Kako je saopšteno iz Savjeta, povodom ovog slučaja postupali su na inicijativu svog člana Dražena Cerovića.

“Savjet za građansku kontrolu rada policije je utvrdio da je jedan od policijskih službenika imao krajnje neprofesionalan odnos prema sportisti Damiru Kojaševiću zlostavljajući ga kroz nasilničko ponašanje i demonstraciju sile i moći prema njemu. Savjet smatra da je drugi policijski službenik pokušavao da spriječi odnosno zaustavi takvo ponašanje svog kolege prema građaninu, dok treći policijski službenik nije uzimao učešća u fizičkom kontaktu”, istakli su iz Savjeta za graansku kontrolu rada policije.

Savjet podsjeća na snimak incidenta a koji je objavio portal CdM, i ocjenjuje da je na snimku vidljivo da je Koješević postupao po izdatim naređenjima, “nije pružao bilo kakav otpor i da nema opravdanja za primjenu nezakonite prinude, na što snimak očigledno ukazuje”.

Savjet je, podsjetili su, ranije konstatovao da se Uprava policije oglasila tek pošto je nezavisni medij CdM objavio snimak zlostavljanja. To ukazuje, saopšteno je iz Savjeta, da je i dalje u Upravi policije prisutna “kultura ćutanja i da ništa, i pored obećanja, nije učinjeno na njenom prevazilaženju i jačanju odgovornosti”.

U cilju jačanja borbe protiv nekažnjivosti, Savjet za građansku kontrolu rada policije o slučaju je upoznao Vrhovno državno tužilaštvo kako bi nadležni državni tužilac ocijenio da li u radnjama policijskih službenika prema građaninu Kojaševiću ima i bića krivičnog djela zlostavljanja.

Savjet je, kroz pokrenuti postupak građanske kontrole, od direktora Uprave policije Zorana Brđanina zatražio da naloži odgovarajuće provjere i izjasni se o slučaju.

“U odgovoru koji je Savjetu dostavio načelnik Centra bezbjednosti (CB) Podgorica Goran Jokić, u kontekstu postupanja pripadnika policije ovim povodom, navedeno je da su policijski službenici informisali tužiteljku Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici, M.J. koja je naložila da joj se proslijedi link objavljenog teksta, da se od Urgentnog bloka Kliničkog Centra Crne Gore pribavi ljekarska dokumentacija za građanina Damira Kojaševića sa izjašenjem o stepenu povreda, izuzme snimak video nadzora koji je registrovao događaj, identifikuju policijski službenici i prikupe obavještenja. Savjet je obaviješten da su policijski službenici postupili po instrukcijama državne tužiteljke i formirani predmet još 1. novembra 2022. godine proslijedili na ocjenu i mišljenje ODT u Podgorici”, istakli su u saopštenju.

Savjet je, dodaju, još obaviješten da su cjelokupni spisi predmeta proslijeđeni Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije i Etičkom odboru Ministarstva unutrašnjih poslova u cilju utvrđivanja elemenata disciplinske odgovornosti policijskog službenika.

Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatovao je da je prvi put u svojoj praksi primio odgovor Uprave policije koji je u potpunosti neprecizan i nejasan.

“Za razliku od ranijih odgovora, ovog puta uopšte nije detaljno predstavljen/opisan događaj, kako je to ranije uvijek činjeno, i nijesu objašnjeni razlozi zbog kojih su kritičnom prilikom postupali policijski službenici”, pojasnili su u saopštenju.

Savjet je takođe konstatovao da je po prvi put izostala i jasna ocjena i mišljenje direktora Uprave policije Brđanina odnosno načelnika CB Podgorica Jokića da li su konkretnom prilikom policijski službenici postupali profesionalno, savjesno ili zakonito već je samo pružena informacija, kroz jednu rečenicu, da su “cjelokupni spisi predmeta proslijeđeni unutrašnjoj kontroli policije i Etičkom odboru MUP”.

“Dakle, Savjet konstatuje, da rukovodstvo Uprave policije, nije sa svoje tačke gledište i primjene standarda policijskog postupanja, razjasnilo slučaj nego je to prepustilo da učine drugi. Uprava policije treba da ima svoj jasan stav a svi drugi su tu da to i dodatno provjere sa aspekta profesionalne, moralne, disciplinske i krivične odgovornosti”, navedeno je u zaključku građanske kontrole policije povodom zlostavljanja Kojaševića.

Savjet je, naveli su, konstatovao da je izostalo dostavljanje cjelokupnih spisa o događaju, za razliku od ranije prakse, i građanskoj kontroli policije koja se, shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, sprovodi preko Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

“Savjet ne pristaje na degradirajući i protivzakoniti tretman. O tome je obavijestio ministra unutrašnjih poslova i zatražio hitan prijem kod njega”, naglasili su iz Savjeta.

Savjet za građansku kontrolu rada policije ponovio je svoju raniju konstataciju, da su “svi službenici Uprave policije službene mjere i radnje preduzimali na neadekvatnoj lokaciji i da su po tom pitanju trebalo naložiti propisnije zaustavljanje kako bi se osigurali uslovi da se ne ometa redovan tok saobraćaja a policijska ovlašćenja primjenjuju na bezbjedan i najmanje štetan način”.

“Evidentno je da nijesu ispoštovane jasne interne procedure i pravila po ovom pitanju što je dodatan razlog za utvrđivanje njihove disciplinske odgovornosti”, ocjenili su u Savjetu.

Savjet je utvrdio, to potvrđuje snimak, da je jedan od policijskih službenika imao krajnje neprofesionalan odnos prema građaninu gospodinu Kojaševiću zlostavljajući ga kroz nasilničko ponašanje i demonstraciju sile i moći prema njemu.

“Savjet smatra da je drugi policijski službenik pokušavao da spriječi odnosno zaustavi takvo ponašanje svog kolege prema građaninu, dok treći policijski službenik nije uzimao učešća u fizičkom nasilju. Policijski službenici su dužni da pokažu, u svakoj situaciji, veću opreznost i samokontrolu i da ne pristupaju zlostavljanju građana”, zaključuju u Savjetu.

Izvor: CdM

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.