Nikšićki srednjoškolci u jaknama prate nastavu: Treći dan bez lož ulja
Ilustracija

Nikšićki srednjoškolci u jaknama prate nastavu: Treći dan bez lož ulja

Učionice dvije nikšićke srednje škole su bile nezagrijane posljednja tri dana. Profesori su skraćene časove u Srednjoj stručnoj i Prvoj srednjoj stručnoj školi držali u srijedu i juče bez grijanja, a i danas će se đaci smrzavati.

Iz Ministarstva prosvjete je Pobjedi rečeno da oni nemaju informaciju da neke škole nemaju grijanje.

“U prethodnom periodu bili smo upoznati da je bilo pojedinačnih slučajeva nedostatka grijanja u nekoliko vaspitno-obrazovnih ustanova, zato što isporučilac energenata nije bio u mogućnosti da u istom danu isporuči energente u više desetina vaspitno-obrazovnih ustanova”, odgovorilo je Ministarstvo.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je u utorak, gostujući na TV Vijesti, kazao da sa sigurnošću može da potvrdi da ,,svi učenici danas sjede u zagrijanim učionicama“.

Dan kasnije su nastavnici u nikšićkim srednjim školama držali predavanja u hladnim učionicama.

Vojinović je kazao da je problem ranije postojao i da je nastao jer je budžetom za ovu godinu predviđena nedovoljna svota novca za grijanje.

Pobjeda je prije dvije nedjelje pisala o hladnim učionicama u crnogorskim gradovima na sjeveru, a u Bijelom Polju je organizovan i protest roditelja, koji nijesu djecu slali uz škole zbog zime.

Nadležni su objasnili da je morao da se sačeka rebalans budžeta kojim je dobijeno 1,5 miliona eura za grijanje.

Iako su administrativni i finansijski problemi riješeni, problem se ponovio u Nikšiću, kao I prije dvije nedjelje.

Ni tada ove dvije škole nijesu imale grijanje, pa su se profesori dovijavali na razne načine, organizujući četvročasovnu nastavu ili su držali sve časove, ali skraćene na pola sata.

U međuvremenu su rukovodioci nabavili oko dvije tone goriva, ali to je bilo dovoljno za svega nekoliko dana.

Prema informacijama Pobjede, pitanje je da li će kotlarnica, koju koriste obje ustanove, proraditi i nakon vikenda.

I lani na vrijeme nije obezbijeđeno lož ulje za ove dvije nikšićke škole, a ove zime su nedostatak goriva pravdali kašnjenjem tendera, hakerskim napadima koji su bili aktuelni prije nekoliko mjeseci.

Srećom pa je jesen topla, neuobičajeno za Nikšić, a da je drugačije pitanje je kako bi đaci ove dvije škole i posljednjih mjesec sjedjeli u klupama.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.