Danas: Šta piše u strogo poverljivom novom francusko-nemačkom predlogu za Kosovo

Danas: Šta piše u strogo poverljivom novom francusko-nemačkom predlogu za Kosovo

U novoj verziji francusko-njemačkog predloga za rješenje kosovskog pitanja nema odstupanja od osnovnih par principa – Kosovo dobija međunarodnopravnu prepoznatljivost, odnosno članstvo u Savjetu Evrope, što je sigurno, kao i članstvo u Ujedinjenim nacijama, dok Srbija dobija Zajednicu srpskih opština, saznaje Danas iz diplomatskih krugova.

Podsetimo, u poslednjih par mjeseci, pod oznakom „poverljivo“ pojavilo se nekoliko verzija ovog francusko-njemačkog predloga za konačnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Javnosti je ostao nedostupan sadržaj, osim informacija od čelnika Evropske unije da je taj dokument bivao uručen predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

Za razliku od predsjednika Srbije, premijer Kosova nije imao toliko značajnih zamjerki predlogu, piše „Danas“. Između ostalog, isticao je da bi, prema toj agendi, konačni sporazum trebalo da bude potpisan najkasnije do marta sledeće godine, što bi, prema njegovoj interpretaciji značilo i međusobno priznanje Kosova i Srbije.

„Bez nagrade o članstvu, samo dodatni novac“

Diplomatski izvori „Danasa“ kažu da je izvesno da u tom dokumentu nema „nagrade“ o punopravnom članstvu za obje države u EU, ali da, izvjesno ima dodatnog novca, fondova i takozvanih „puševa“.

Takođe, sagovornici „Danasa“ kažu da je u dokumentu francusko-nemačkog predloga prvobitna zamisao formiranja Zajednice srpskih opština izmenjena i da to neće zajednica koja je predviđena Briselskim sporazumom.

Kako je „Danas“ nezvanično saznao i izvjestio, Aleksandar Vučić ima samo par nedjelja da se izjasni o ovom predlogu.

„Ovo nije i neće biti istorijski dokument“

Sagovornici „Danasa“ još dodaju da će se planirani pravno-obavezujući sporazum svjesti na obavezujuće uputstvo i svakako neće biti istorijski dokument koji će biti prekretnica u izgradnji dugoočekivanog trajnog mira između dva društva.

„Da je situacija takva svedoči i činjenica da Vučić i Kurti ne samo da ne pripremaju svoja društva za takav istorijski iskorak, već rade suprotno, antagonizuju odnose, donose provokativne odluke i ignorišu sprovođenje već postignutih sporazuma čime sugerišu da čak i kad bi pod pritiskom potpise stavili na takav dokument, da bi održivost istog bila u najmanju ruku upitna“, objašnjavaju oni.

Na kraju, interpretiraju i predviđaju ishod, odgovornost za duge pregovore snosi EU i zemlje članice koje iznova narušavaju sopstveni legitimitet odlaganjem donošenja krajnog rješenja i neodlučnosti u odnosu prema populističkim režimima u Beogradu i Prištini.

Izvor: Danas

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.