Foto: RTCG

Magdalenić poručio

"Beranska bolnica zaslužuje da bude regionalni centar"

Opšta bolnica u Beranama mogla bi ubrzo biti proglašena za regionalni zdravstveni centar za sjever Crne Gore, za što je potrebno da bude usvojen novi zakon koji je u proceduri. Direktor ove zdravstvene ustanove Milorad Magdelinić rekao je Portalu RTCG da očekuje da će svi poslanici imati sluha i da će glasati za taj zakon koji je od interesa za sve građane sjevera države.

"Beranska bolnica zaslužuje da bude proglašena regionalnom zdravstvenom ustanovom i vjerujem da će svi poslanici, bez razlike, imati sluha za to i da će podržati tu ideju", kazao je Magdelinić.

Iz Opšte bolnice Berane sinoć je saopšteno da su sredstva za nabavku digitalnog mamografa, kupovinu opreme i potrošnog materijala za savremenu angio salu uplaćena, i pojašnjeno da je za nabavku digitalnog mamografa uplaćeno je 193.600,00 eura, a za angio salu izvršena je uplata od 1.101.100,00 eura  iz sredstava NKT-a.

Direktor ove zdravstvene ustanove objasnio je za naš portal da su tenderi već raspisani i da bi mogli biti realizovani već polovinom ovog mjeseca.

"Kada se završi sva procedura, mamograf možemo očekivati već u januaru, a angio salu do polovine naredne godine. Za nagio salu je potrebno malo više vremena da se dođe do aparata. Potrebno je završiti i adaptaciju prostora, kao i edukaciju osoblja. To će biti jedina angio sala u Crnoj Gori, pored one u Kliničkom centru Crne Gore", kazao je Magdelinić.

On je naglasio da Opšta bolnica u Beranama, pored KCCG, jedina u državi ima magnetnu rezonancu, kao i aparat pod znazivom deksa, kojim služi za mjerenje gustine kostiju.

"Za samo godinu dana nabavili smo još i najsavremeniji skener, digitalni rendgen i dva najsavremenija ultrazvučna aparata", rekao je Magdelinić.

Ideja da Opšta bolnica u Berana postane regionalni zdravstveni centar odavno je kadidovana. Ova bolnica je, kažu zdravstveni radnici, položila ispit kao kovid centar za sjever Crne Gore, tokom pandemije koronavirusa.

Beranska bolnica posjeduje oko dvjesta ležaja na svim odjeljenjima, a u planu je i skorija rekonstrukcija infektivnog i neurološkog odjeljenja.

"Mislim da smo u ovoj godini koja je na izmaku uradili najviše u tom pravcu, odnosno u realizaciji ideje da prerastemo u regionalni zdravstveni centar. Sad postoje svi uslovi da se novim zakonom ona proglasi regionalnim zdravstvenim centrom, i da taj zakon bude usvojen u Skupštini", rekao je Magdelinić.

Krajem ljeta ove godine premijer tehničke Vlade, Dritan Abazović, i misnistar zdravlja Dragoslav Šćekić posjetili su ovu bolnicu i tada su dali punu podršku ideji da ova zdravstvena ustanova, u kosrist svih građana, bude proglašena u regioanlni centar.

Opšta bolnica u Beranama iznjedrila je velika imena crnogorskog zdravstva, a svojevremeno, u bivšoj Jugoslaviji, na njenom čelu je bio hirurg Branko Zogović, koji je bio predsjednik tadašnjeg udruženja hirurga SFRJ.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi ističu kako i danas imaju veliki broj istaknutih ljekara svih specijalnsoti koji rade na najsavremenijim uređajima, i izražavaju nadu da će ideja o prerastanju u regionalni zdravstveni centar konačno biti realizovana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.