Može li nas kafa otrijezniti?
Ilustracija

Može li nas kafa otrijezniti?

Bilo da se radi o jutru nakon nekoliko rundi pića previše ili ste usred zabave shvatili da se morate brzo otrijezniti, vjerovatno ste već čuli da će pomoći kafa. Kofein je navodno brzo rešenje. Ali, jeste li zaista?

Imamo loše vijesti. Kafa vam ne pomaže da se otreznite, čak i ako se čini da pomaže.

Kafa je stimulans, a alkohol depresiv. Površno gledano, ima smisla da imaju suprotan efekat. Kad ste pijani, ispijanje kafe i dalje djeluje na isti način. Ali to je sve što kafa može – učiniti da se osjećate budnima.

Kofein neće ubrzati način na koji vaše tijelo metaboliše alkohol, niti će ublažiti efekte alkohola koji su se počeli javljati. Iako biste se nakon kafe mogli osjećati budnijima, niste ništa manje pijani. I to je ono što je opasno, piše Lifesavvy.

Kad pijete, vaše rasuđivanje je vjerovatno narušeno. Ako posegnete za kofeinom, odjednom se počinjete osjećati budnijima i mogli biste doći u iskušenje da popijete još više ili još gore, mogli biste posegnuti za svojim ključevima. Ali ne zaboravite – niste trijezni. Vaše tijelo još uvjek prerađuje alkohol, a ako ste na putu i za volanom, i dalje ste opasnost za sebe i druge.

Koji je najbolji način da se otreznite? Pa, za početak bi bilo dobro ne pretjerati s pićem. Ali, ponekad se svašta dogodi, zar ne? Kad se dogodi, vrijeme je vaš najbolji prijatelj. Da, jedina stvar koja vam stvarno pomaže da se otreznite je da pričekate, pijete vodu i malo se odmorite.

Što se tiče mamurluka, razmislite dvaput prije nego što posegnete za novom rundom. Ako vam je mamurluk sve teže podnijeti, možda je samo stvar u vašim godinama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.