FIFA kaznila Hrvatsku i Srbiju

FIFA kaznila Hrvatsku i Srbiju

Kako se navodi u saopštenju FIFA-e (Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija) prekršen je član 11. Disciplinskog kodeksa FIFA i član 4. Pravlinika FIFA za Svjetsko prvenstvo, prenosi RSE.

FIFA je 26. novembra pokrenula postupak protiv Srbije jer je, navodno, u svlačionici Srbije nakon utakmice sa Brazilom istaknuta zastava u kojoj je Kosovo prikazano kao dio Srbije.

Citirali su tada dio svog disciplinskog kodeksa koji se bavi nedoličnim ponašanjem, uključujući "uvredljive gestove, znakove ili jezik" i "korišćenje sportskog događaja za poruke nesportske prirode."

Na društvenim mrežama se ranije pojavila navodna fotografija iz svlačionice fudbalera Srbije uoči meča protiv Brazila 26. novembra na kojoj je poruka "Nema predaje" preko mape Srbije u čijem sastavu je i Kosovo.

FIFA je 5. decembra, drugi put tokom Mundijala, pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije.

U novom postupku se ispituje da li je FSS na utakmici Srbija - Švajcarska, odigranoj 2. decembra, prekršio tri člana kodeksa - koja se odnose na neprilično ponašanje igrača i zvaničnika, diskriminaciju i red i bezbjednost na utakmicama, navodi se u saopštenju FIFA.

FIFA će tek odlučiti po drugoj žalbi.

Obje žalbe FIFA protiv Srbije uložio je Fudbalski savez Kosova, ocjenjujući da su u pitanju nacionalistički incidenti.

Pored Srbije, kažnjena je i Hrvatska zbog vrijeđanja Milana Borjana, golmana Kanade, na utakmici između Hrvatske i Kanade. Oni će morati da plate 50.000 franaka zbog "upotrebe riječi i objekata za prenošenje poruke koja nije primjerena sportskom događaju."

Pored njih kažnjena je i Saudijska Arabija zbog velikog broja žutih kartona na utakmicama sa Argentinom i Meksikom,oni će morati da plate 15.000 franaka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.