Popović: Neophodno smanjiti menstrualno siromaštvo, krenimo sa dobrim evropskim praksama

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljali o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Popović: Neophodno smanjiti menstrualno siromaštvo, krenimo sa dobrim evropskim praksama

Poslanici u crnogorskom parlamentu danas su raspravljali o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predsjednika Liberalne partije (LP) Andrije Popovića koji se tiče smanjenja stope PDV-a za menstrualne potrepštine žena i usaglasili se da je suzbijanje menstrualnog siromaštva neophodno.

- Ovim predlogom nastojimo da utičemo na smanjenje problema menstrualnog siromaštva, ali i da idemo u korak sa dobrim evropskim praksama država koje su prepoznale da je oporezivanje ovakvih proizvoda jedan od oblika rodno zasnovane diskriminacije - rekao je Popović.

On je objasnio da se primjenom opšte stope PDV-a zanemaruje činjenica da je u pitanju osnovni proizvod koji je ženama u reproduktivnoj dobi neophodan za vođenje zdravog, dostojanstvenog i normalnog života.

- Važećim zakonom o PDV-u, menstrualne potrepštine su tretirane kao bilo koji proizvod i nijesu prepoznate kao proizvod koji je esencijalan. Menstrualni ciklus nije stvar izbora već prirodni proces i kao takav zahtijeva dostupnost odgovarajućih higijesnkih potrepština - podvukao je Popović.

On je ocijenio i da je ova tema u Crnoj Gori nepravedno zanemarena.

- U prilog tome govori i činjenica da nema podataka o menstrualnom siromaštvu na osnovu kojih bi se utvrdilo stvarno stanje, odnosno ozbiljnost koju ovaj problem izaziva, naročito kod porodica i pojedinaca niske platežne moći. Povećanje cijena na globalnom tržištu nije zaobišlo ni menstrualne potrepštine pa su poskupjele oko 27 odsto - rekao je on.

Predlagač zakona je istakao da su žene u velikom broju slučajeva primorane da štede na osnovnim sredstvima, te da se dešava da kupuju neadekvatne proizvode, čime se ugrožava njihovo zdravlje ali, kako je dodao, i dostojanstvo.

Svi proizvodi da budu besplatni

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović je ukazala na ozbiljnost podatka da 25 odsto žena nije u mogućnosti da sebi priušti elementarnu higijenu i zdravstvenu zaštitu tokom mjesečnog ciklusa. 

Ona smatra da bi stopa PDV-a trebalo da bude nulta - odnosno da ove potrepštine u narednom periodu budu potpuno besplatne.

Poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović je ukazala na to da žene tokom života potroše oko pet hiljada eura na potrepštine.

- Žene plaćaju 21 odsto poreza na ove potrepštine, kao da u pitanju nijesu osnovne stvari - kazala je ona.

Vujović je Prijedlog Popovića ocijenila svrsihodnim, te poručila da ukazuje na dobru intenciju predlagača.

Smanjenje PDV-a na pelene i proizvode za bebe

Ona je dodala da je uputila amandman da se uvrsti smanjenje PDV-a na pelene i proizvode za bebe.

- Time bi poboljšali situaciju porodicama. Treba pomno pratiti da li će ovo smanjenje PDV-a dovesti do stabilizacije cijene i treba izložiti javnoj osudi prodavce koji žele da se bogate na ovim higijenskim potrepštinama. Pogledajmo broj reklamiranja ovih proizvoda. To je siguran veliki izvor prihoda za prodavce - kazala je Vujović.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.