Martinović: Njegošev dan slaviti dva neradna dana

Martinović: Njegošev dan slaviti dva neradna dana

Nakon što je na predlog Demokrata u Skupštini Crne Gore, Njegošev dan 13. novembar proglašen za crnogorski praznik kulture, kao i zbog činjenice da se ove godine prvi put obilježavao, danas su poslanici Demokrata shodno obećanju datom građanima podnijeli Predlog za dopunu dnevnog reda, kojim se zahtijeva da se na dnevni red Četvrte sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. godini, zakazane za 12.12.2022, uvrsti tačka dnevnog reda – Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnim i drugim praznicima, koju su Demokrate predale u skupštinsku proceduru 15. novembra, a kojim se predviđa da će se ubuduće ovaj dan praznovati dva neradna dana, saopštio je Vladimir Martinović, poslanik i potpredsjednik Demokrata.

"I pored svih apela koje smo uputili Vladi Crne Gore, kao i njihovo ignorisanje Ministra pravde Marka Kovača čiji je predlog na sjednici Vlade odbijen, da neradni dan za sve građane Crne Gore bude i ponedjeljak 14. novembar, s obzirom na to da se ovaj praznik ove godine praznovao u nedjelju 13. novembra, nijesu uspjeli da sakriju političke motive i ispoštuju velikana kakav je bio Njegoš", navodi se u saopštenju.

Članom 3 Zakona o državnim i drugim praznicima jasno je i decidno, dodaje, propisano da ukoliko je praznik nedjelja, neradna su dva naredna dana. Ukoliko je, napominje, drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan. U članu 3b istog Zakona stoji: “Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, praznuje se jedan dan i to na dan praznika”.

"I laicima može biti jasno da ta norma ne derogira član 3 ovog Zakona, već samo propisuje da se Njegošev dan slavi na dan praznika, ako je dan praznika radni dan. Imajući u vidu značaj obilježavanja 13. novembra - Njegoševog dana – crnogorskog praznika kulture, kao i različita tumačenja odredbi sada važećeg Zakona, bilo je neophodno predvidjeti da ovaj praznik u Crnoj Gori ima status državnog praznika, na način kako je to i predloženo i da od sljedeće godine ovaj praznik obilježimo sa dva neradna dana", naveo je Martinović.

Petar II Petrović Njegoš je, ističe, nesumnjivo najistaknutiji vladar crnogorske istorije, koji je našem narodu podario vanvremenska djela, čime je sebe učinio vječnim a sopstveni narod ponosnim na jednog takvog vladara, književnika i filozofa.

"Zbog svih navedenih razloga i značaja koji je imao u crnogorskoji istoriji i kulturi, naša je obaveza bila da mu se odužimo. Demokrate ne zaboravljaju ko su im bili preci, šta su vrijednosti za koje su živote dali, to je naš jasan putokaz", zaključio je.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.