SM DPS: Ponosni na naše predstavnike u Omladinskom parlamentu, nadležni da u najkraćem roku razmotre predložene inicijative
Demokratska partija socijalista

SM DPS: Ponosni na naše predstavnike u Omladinskom parlamentu, nadležni da u najkraćem roku razmotre predložene inicijative

Juče je u Skupštini Crne Gore održano prvo zasijedanje Omladinskog parlamenta, koje je organizovala Mreža za mlade Crne Gore.

Na sjednici su predstavljane inicijative, koje su predstavnici mladih političkih partija i NVO sektora zajedno osmislili, a koje se odnose na uvođenje građanskog vaspitanja i obrazovanja kao obaveznog predmeta u osnovnim i srednjim školama, reforme Programa stručnog osposobljavanja, ekonomskog osnaživanja mladih i osnivanja stambenog fonda za mlade.

Govoreći o inicijativi za uvođenje građanskog vaspitanja i obrazovanja kao obaveznog predmeta, Lazar Vujačić je istakao da su poražavajuće statistike po kojima je evidentno da su mladi neupućeni u to kako funkcioniše država i njene institucije, te da su predstavnici mladih građansko obrazovanje prepoznali kao važan segment u obrazovanju mladih.

“Stava smo da je u što ranijem periodu života nužno da budimo svijest odgovornog građanina. Cilj nam je da imamo građane u kontinuitetu koji znaju šta su sloboda govora, tolerantnost, patriotizam i da budu svjesni da su mladi snaga ove države i jedini garant njenog prosperiteta”, poručio je Vujačić.

Tokom svog izlaganja, Marija Popović je podsjetila da ove godine ispraćamo evropsku godinu mladih, a da Crna Gora nije učinila niti jedan jedini korak ka evropskom sistemu vrijednosti koji mladima garantuje bolju i prosperitetniju budućnost.

“Program stručnog osposobljavanja u načelu jeste dobar, ali nadležni moraju preispitati sve ono što su predstavnici mladih stavili na papir, vidjeti koje ideje iz te inicijative jesu dobre i jesu odgovarajuće i pomoći da ovaj program unaprijedimo i da ga učinimo svrsishodnijim”, kazala je Popović.

U svom obraćanju Andrija Klikovac se osvrnuo na to da živimo u jednom periodu duboke ustavne, ekonomske, političke krize, te da oni koji su najodgovorniji ne mogu da riješe neka osnovna politička pitanja.

“Predložili smo osnivanje Omladinskog preduzetničko-razvojnog centra na nacionalnom nivou, koji će se baviti pitanjem preduzetništva kod mladih kroz dva osnovna principa. Prvi jeste princip mentoringa i drugi podrazumijeva sve one linije podrške preduzetništvu, koje postoje, ali smo svjesni da se mladi dovoljno ne prijavljuju za te linije i da se svake godine jedan dio sredstava ne utroši na podršku mladima”, saopštio je Klikovac.

Na sjednici je izveden zaključak da mladi nijesu, kako im se to često spočitava, budućnost ove države, već i njena sadašnjost, te da kroz svoje djelovanje demonstriraju suštinu patriotizma, ali i pokazuju osjećaj duboke odgovornosti prema generacijama koje predstavljaju, za koje žele da obezbijede bolji položaj u crnogorskom društvu.

U Omladinskom parlamentu, Savjet mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore predstavljali su i Amina Brahić, Asmir Pućurica i Jovana Došljak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.