Varhelji: Državama Zapadnog Balkana nudi se članstvo u EU
Oliver Varhelji

Varhelji: Državama Zapadnog Balkana nudi se članstvo u EU

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je u Tirani da se državama Zapadnog Balkana nudi članstvo u EU.

To je razlog zašto se samit EU – Zapadni Balkan održava u Tirani, rekao je Varhelji, odgovarajući na pitanje šta će danas biti ponuđeno zemljama Zapadnog Balkana.

Prvi samit država članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana danas se održava u regionu, u Tirani, a samitu posle nekoliko dana neizvesnosti prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Kaže da je njegovo prisustvo na Samitu dobra prilika da se čuva interes zemlje.

On je novinarima u Tirani rekao da je bolje biti za stolom nego na stolu, jer kad ste na stolu onda ste meni.

Vučić je najavio i da će imati niz bilateralnih sastanaka sa liderima važnih evropskih zemalja.

Iz Evropskog savjeta su naveli da sastanak lidera EU i Zapadnog Balkan predstavlja šansu da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva Unije i tog regiona.

Činjenicu da se samit prvi put održava u jednoj od zemalja regiona, u EU vide kao priliku da se potvrdi važnost strateškog partnerstva EU i regiona sa jasnom evropskom perspektivom.

Iz Evropskog savjeta napominju da su među temama koje će biti razmatrane na sastanku i izazovi koje predstavljaju migracije, te borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Evropska komisija juče je usvojila Akcioni plan za Zapadni Balkan čiji cilj je učvršćivanje saradnje EU i zapadnobalkanskih partnera u borbi protiv ilegalnih migracija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.