Radulović: Institucije da potpuno rasvijetle napad na Spasojevića
Veselin Radulović, Foto: RTCG

"Evropski standard zahtijeva da istrage u ovakvim slučajevima moraju biti vođene hitno i ekspeditivno"

Radulović: Institucije da potpuno rasvijetle napad na Spasojevića

Evropski standard zahtijeva da istrage u slučajevima kakav je napad na načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića moraju biti vođene hitno i ekspeditivno, na način podoban da dovede do otkrivanja i kažnjavanja svih odgovornih lica, uključujući nalogodavce. To je kazao za Portal RTCG advokat Veselin Radulović. On je istakao da propusti na samom početku mogu dovesti do nepopravljivih posljedica i do onemogućavanja da se slučaj rasvijetli u potpunosti.

Radulović je kazao da ovakvi primjeri izvršenja krivičnih djela zahtijevaju promptnu reakciju policije i tužilaštva, odnosno hitno i blagovremeno postupanje u cilju otkrivanja i procesuiranja svih nalogodavaca i izvršilaca.

"Fokus aktivnosti tužilaštva i policije morao je biti na utvrđivanju povezanosti ovih napada sa profesionalnim radom Spasojevića i u tom smislu je veoma bitna saradnja sa oštećenim, jer oštećeni u ovakvim slučajevima mogu dati informacije koje su korisne za pravilno usmjeravanje istrage i otkrivanje i procesuiranje svih lica koja su uključena u napade", istakao je Radulović. 

On je naveo da je očigledno da je u ovom slučaju to izostalo u mjeri koja je bila nephodna.

"Očigledno je da je u ovom slučaju to izostalo u mjeri koja je bila potrebna i neophodna jer to potvrđuje zahtjev v.d. VDT-a Maje Jovanović upućen rukovodiocu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da se preispita postupanje državnog tužioca u ovom predmetu. Zato prvo oštećeni, ali i javnost uopšte, ne mogu biti zadovoljni odgovorom institucija u ovom predmetu", istakao je Radulović.

On je kazao da propusti na samom početku mogu dovesti do nepopravljivih posljedica i do onemogućavanja da se slučaj rasvijetli u potpunosti.

"Konačno, institucije moraju iskoristiti sve kapacitite da se ovaj slučaj u potpunosti rasvijetli jer u suprotnom neće imati povjerenje oštećenog, ali ni javnosti uopšte, da su sposobne i spremne da obezbijede vladavinu prava, žrtvama pruže zaštitu i izvršioce i nalogodavce krivičnih djela privedu pravdi", naveo je Radulović. 

Istakao je da evropski standard zahtijeva da istrage u ovakvim slučajevima moraju biti vođene hitno i ekspeditivno, na način podoban da dovede do otkrivanja i kažnjavanja svih odgovornih lica, uključujući nalogodavce.

"Propusti na samom početku mogu dovesti do nepopravljivih posljedica i do onemogućavanja da se slučaj rasvijetli u potpunosti. Konačno, institucije moraju iskoristiti sve kapacitite da se ovaj slučaj u potpunosti rasvijetli jer u suprotnom neće imati povjerenje oštećenog Spasojevića, ali ni javnosti uopšte, da su sposobne i spremne da obezbijede vladavinu prava, žrtvama pruže zaštitu i izvršioce i nalogodavce krivičnih djela privedu pravdi", zaključio je Radulović. 

Podsjetimo, načelniku Istražnog zatvora Predragu Spasojeviću juče je opet bačena bomba u dvorište kuće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.