Isključenja struje u cijeloj Ukrajini nakon novih napada Rusije
Foto: Reuters

Isključenja struje u cijeloj Ukrajini nakon novih napada Rusije

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo upozorila je da će na području cele zemlje biti na snazi isključenja struje zbog novih ruskih napada na elektroenergetski sistem.

“Zbog posledica raketiranja (…) u svim djelovima Ukrajine uvode se vanredna isključenja struje kako bi se održala ravnoteža između proizvodnje i potrošnje. Struja će se obezbjeđivati za važnu infrastrukturu“, objavio je Ukrenergo na Telegramu.

“Situacija je teška, ali je pod kontrolom“, dodao je Ukrenergo dok su snage Kijeva saopštile da su uništile više od 60 od sedamdesetak raketa koje su ispalili Rusi.

Ipak, “neke elektrane neko vrijeme neće moći da rade punim kapacitetom“, navodi distributer. “Uz dalji pad temperature ispod nule u naredna 24 sata, to će prouzrokovati deficit struje u sistemu“.

U toko su hitne popravke sistema, navodi Ukrenergo.

Ruska vojska je priznala da je “izvela masovni vazdušni udar visokopreciznim oružjem“ u ponedeljak oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s vojskom.

Pošto je pretrpjela velike poraze u sukobu koji je prerastao u najveći u Evropi od Drugog svetskog rata, Rusija je u oktobru počela da razara ukrajinsku energetsku infrastrukturu, zbog čega su na snazi isključenja struje.

U petak je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da su ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu “neminovni“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.