Evropska komisija o Crnoj Gori: Potrebno još presuda za pranje novca i šverc cigareta
Evropska komisija

"Upotreba sporazuma o priznanju krivice mora se sprovoditi sa izuzetnom pažnjom"

Evropska komisija o Crnoj Gori: Potrebno još presuda za pranje novca i šverc cigareta

Crna Gora nastavlja da razvija svoj bilans istraga, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, ali to se može dodatno poboljšati, upozorila je Evropska komisija (EK). Evropska komisija je danas predstavila svoj peti izvještaj o praćenju bezviznog režima EU sa Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom, kao i Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom. Sve te zemlje, ističe se, nastavljaju da ispunjavaju uslove. Izvještaj se fokusira na radnje koje su preduzete u cilju ispunjavanja preporuka koje je Komisija dala u ranijem izvještaju u okviru mehanizma za suspenziju viznog režima od prošle godine kako bi se obezbijedilo kontinuirano ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima. Dokument takođe naglašava oblasti u kojima su potrebni dalji napori.

Prema izvještaju, Crna Gora je preduzela radnje da odgovori na neke od prethodnih preporuka Evropske komisije, posebno u borbi protiv pranja novca i terorizma i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Međutim, Crna Gora je preduzela i korake suprotne preporukama u vezi sa svojom viznom politikom i šemom državljanstva investitorima" upozorila je Evropska komisija.

U dijelu o Crnoj Gori, navodi se da su potrebni dalji napori u oblasti unutrašnjih poslova. 

"Uskladiti, kao pitanje prioriteta, viznu politiku Crne Gore sa listom EU i viznim režimom za treće zemlje, posebno one treće zemlje koje predstavljaju rizik od iregularne migracije ili bezbjednosti. Bez odlaganja okončati šemu investitorskog državljanstva (ekonomskog državljanstva). Nastaviti napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma. Dalje napredovanje ka izgradnji čvrstog bilansa rezultata u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, kao i zapljene, konfiskacije i povraćaja imovine proistekle iz takvih krivičnih djela", piše u danas objavljenom izvještaju. 

Ističe se da je važno procesuiranje i suđenje u slučajevima pranja novca i donošenje novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma, te kontinuirani napredak u implementaciji Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma za zapadni Balkan.

"Uhapšene su neke ključne ličnosti organizovanih kriminalnih grupa, a viđene su i akcije zapljene rekordanih količina droge. Prvi zajednički istražni tim je pokrenut, a broj konačnih osuđujućih presuda u slučajevima organizovanog kriminala je u porastu. Međutim, zemlja treba da poboljša svoj bilans sudskih odluka o švercu duvana i pranju novca, korišćenje finansijskih istraga i sposobnost da se oduzme prihod stečen kriminalom. Crna Gora tek treba da riješi neke horizontalne sistemske nedostatke u svom krivičnom pravosudnom sistemu, uključujući način na koji se predmeti organizovanog kriminala vode pred sudovima. Ovo će zahtijevati reviziju upotrebe sporazuma o priznanju krivice u slučajevima organizovanog i teškog kriminala", piše u izvještaju Evropske komisije. 

Istaknuto je da treba izbjegavati svako dalje odstupanje od liste EU zemalja kojima je potrebna viza.

"Crna Gora treba da obezbijedi napredak u usklađivanju svoje politike sa listom EU, posebno u pogledu onih trećih zemalja koje predstavljaju rizik od neregularne migracije ili bezbjednosti. Ovo će biti važna tema za nastavak dijaloga između EU i Crne Gore. U kontekstu mehaniza suspenzije viza i u skladu sa članom 8. Uredbe o vizama Komisija će kontinuirano pratiti i ocjenjivati djelovanje Crne Gore u pravcu viznog usklađivanja sa EU", poručeno je u izvještaju. 

Evropska komisija navodi da Crna Gora nastavlja da razvija svoj bilans istraga, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, ali to se može dodatno poboljšati.

"Crna Gora treba da značajno poboljša svoj pravni pristup i bilans finansijskih istraga i oduzimanja imovine za krivična djela korupcije na visokom nivou. Postignut je određeni početni napredak u korišćenju proširene konfiskacije u slučajevima korupcije, sa konačnom konfiskacijom u jednom slučaju, a postoji i bolje razumijevanje važnosti pokretanja paralelnih finansijskih istraga", navodi se u izvještaju. 

Upozoreno je da se upotreba sporazuma o priznanju krivice mora sprovoditi sa izuzetnom pažnjom, u prave svrhe i uz poštovanje svih neophodnih mjera zaštite.

"Uspješnost u sprečavanju korupcije nastavila je da se poboljšava. I Agencija za sprečavanje korupcije i njen savjet bili su proaktivni u svom radu i povećali su aktivnosti u kontaktu sa javnošću, medijima i civilnim društvom", navedeno je u izvještaju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.